Kategori: Nyhet
Datum:

Slingrekord i Almedalen – men ändå alldeles för otillgängligt

Kvinna i röd HRF-t-shirt pratar med kvinna som gestikulrerar.

Det ser ut att bli slingrekord i årets Almedalen. Drygt hälften av alla seminarier och utfrågningar har teleslinga, enligt programmet – en framgång som HRF och UH kan ta äran för. Samtidigt innebär det att vartannat arrangemang inte är tillgängligt för hörselskadade. Ett allvarligt demokratiproblem, mitt i valrörelsen 2018.

Bilden: Tillgängligheten är alldeles för dålig i kultur och politik. Varför har vi inte kommit längre? Susanna Ahlström, HRFs förbundsstyrelse, fick medhåll av demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) när de träffades i Almedalen på söndagen.

Drygt 2 000 av cirka 4 000 seminarier och utfrågningar under årets Almedalsvecka har teleslinga, enligt programmet. Det innebär en viss ökning jämfört med ifjol och en fördubbling jämfört med 2015.

Men även om framgången är positiv och viktig, skuggas den av att ökningen inte är större – inte minst eftersom det är valår. HRF konstaterar att tillgänglighet i valrörelsen är en fråga om demokrati och grundläggande rättigheter: ”Om inte alla kan följa och aktivt delta i valrörelsen, har vi då en demokrati värd namnet?”

Otillgängligt är odemokratiskt

I år har HRF ingen monter eller andra egna aktiviteter i Almedalen, men ungefär halva HRFs förbundsstyrelse är på plats för att föra samtal, knyta kontakter och ta plats i debatten när tillfälle ges.

Huvudbudskapet från HRF är ”Svensk politik hörs för dåligt”, som betonar vikten av tillgänglighet i valrörelsen och ett hörselsmart samhälle.

Brev påminde arrangörerna

Inför årets Almedalsvecka fick tusentals arrangörer ett brev med en påminnelse: Ni har väl inte glömt att fixa slinga i Almedalen? (pdf). Där tipsade HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam och UHs ordförande Jonathan Wahlström om HRFs checklista för hörseltillgänglighet i Almedalen och erbjuder rådgivning från Hörsellinjen.

Det ledde till ett hastigt uppvaknande och en del sista-minuten-bokningar hos slinginstallatörerna. Men teleslinga är fortfarande långtifrån självklart.

”Slinga? Vad är det?”

Under åren har det visat sig att de arrangörer som inte har teleslinga oftast uppger följande skäl:

  • Okunskap: ”Slinga? Vad är det?”. En del bokar teckenspråkstolk och tror att alla hörselskadade kan teckenspråk.
  • Dålig koll: Vi trodde att det ingick när vi hyrde lokalen”
  • Glömska: ”Det var så mycket att tänka på, vi missade det”.
  • Kostnad: Arrangören förutsätter att det är dyrt, och säger att det inte ryms i deras budget.

Oklart om skrivtolkning

Hur många arrangemang som har skrivtolkning är oklart, eftersom det inte finns som alternativ i programformuläret. Det är en brist som HRF har påtalat, men som arrangören Region Gotland har valt att inte åtgärda, i väntan på ”en internationellt erkänd symbol för skrivtolkning”.

Teckenspråkstolkning finns emellertid med i programmet, och ska enligt uppgift finnas på drygt 260 programpunkter. Flera arrangörer har meddelat HRF att de har försökt, men inte lyckats få tag i tolkar till sina aktiviteter.

Ingen slingpatrull i år

Under tio års tid har UH varit på plats i Almedalen med ”Slingpatrullen” – en grupp medlemmar som har kollat teleslingor och annan hörseltillgänglighet och gett råd till arrangörer. I år blir det ingen Slingpatrull, men UH har representanter på plats som för dialog om tillgänglighet och andra hörselskadefrågor.

Länkar

Hörselsmart valrörelse: Svensk politik hörs för dåligt (HRFs valwebb)

HRFs valblad ”Svensk politik hörs för dåligt” som pdf

Brev till arrangörer: ”Ni har väl inte glömt att fixa slinga i Almedalen?” (HRF och UH 2018-06-27)

Relaterade nyheter

  • Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”

    Nu har TV4 tänkt om. Nyligen, efter en ihållande tittarstorm och hård kritik från HRF, började TV4 autotexta flera direktsända program i linjär tv. "Trycket blev för stort", berättar TV4s tillgänglighetsansvariga.

  • HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF i P4 Extra: ”Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp de behöver!”

    "Ge inte upp. Tjata, ring, ligg på!" Det rådet gav HRFs förbundsordförande Jonas Sahlberg i P4 Extra på tisdagen, till Andreas Svensson, 44 – en av många som drabbas av hörselvårdsköer på både ett och två år.
    Samtidigt uppmanade han regionerna att agera: "Kom ner med köerna och se till att folk får den hjälp som de behöver!"

  • HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRFs kongress om kökrisen: ”Vi kräver omedelbara åtgärder”

    "Hörselvårdens väntetider på både ett och två år innebär att vi riskerar att allvarligt försämra folkhälsan och öka vårdbehovet i hela landet."
    Det säger Hörselskadades Riksförbunds kongress i ett uttalande, som antogs 25 maj.
    "Vi kräver omedelbara åtgärder för att säkerställa att alla kan få hörselrehabilitering utifrån behov, i rimlig tid. Det är dags för landets regioner att prioritera hörselvården betydligt högre."