Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-10-31">31 oktober 2018</time>

Skräckfilm som både kan kännas och höras

Ljuddesignern Per Sundström har till tioårsjubileet för skräckfilmen ”Låt den rätte komma in” gjort ett nytt ljudspår till filmen, anpassat för döva och hörselskadade. Det nya ljudspåret ska kännas ända in på bara huden för att ge fler en skräckfylld filmupplevelse.

Det nya ljudspåret fokuserar basljuden i filmen som är så lågfrekventa och starka att det skapar kännbara vibrationer i luften som kroppen är mottaglig för, till skillnad från högfrekventa ljud som endast kan uppfattas med öronen.

Inte tekniskt komplicerat

Per Sundström tycker inte att det var tekniskt avancerat att ta fram det nya, kännbara ljudet. Istället har det varit en dramaturgisk utmaning. Eftersom basljuden måste fungera bättre med det som händer i bild för att ge den bästa upplevelsen. Det är också viktigt för att döva, hörselskadade och hörande ska kunna se, känna och höra filmen tillsammans.

Kännbara basljud är egentligen inte ett nytt fenomen, utan en teknik som används i vissa action- och skräckfilmer. Men på sikt skulle alla filmer kunna ha denna typ av anpassat ljudspår.

Döva en viktig resurs

För att göra ljudspåret så bra som möjligt har Per Sundström samarbetat med en referensgrupp av döva personer.

– Som hörande är det väldigt svårt att veta hur döva upplever det nya ljudspåret, men vi har fått bra respons. En referensgrupp av döva har utvärderat och hjälpt oss att tänka om i ljudläggningen, säger Per Sundström i en intervju med Dagens Nyheter.

Se filmen hemma

”Låt den rätte komma in” med det nya ljudspåret finns att se gratis på filmtjänsten SF Anytime fram till den 18 november. Tekniken ska fungera lika bra hemma som på bio, förutsatt att man har rätt ljudanläggning.

Detta krävs för att få ljudet hemma:
Minimum 3.1 surroundsystem
Subwoofer som kan återge låga frekvenser
Volymkapacitet på 100 dB
Stöd för 5.1-ljud vid uppspelning via dator

Länkar

Nytt filmljud får döva att känna skräcken (Dagens Nyheter 2018-10-29)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.