Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-10-31">31 oktober 2018</time>

Skräckfilm som både kan kännas och höras

Ljuddesignern Per Sundström har till tioårsjubileet för skräckfilmen ”Låt den rätte komma in” gjort ett nytt ljudspår till filmen, anpassat för döva och hörselskadade. Det nya ljudspåret ska kännas ända in på bara huden för att ge fler en skräckfylld filmupplevelse.

Det nya ljudspåret fokuserar basljuden i filmen som är så lågfrekventa och starka att det skapar kännbara vibrationer i luften som kroppen är mottaglig för, till skillnad från högfrekventa ljud som endast kan uppfattas med öronen.

Inte tekniskt komplicerat

Per Sundström tycker inte att det var tekniskt avancerat att ta fram det nya, kännbara ljudet. Istället har det varit en dramaturgisk utmaning. Eftersom basljuden måste fungera bättre med det som händer i bild för att ge den bästa upplevelsen. Det är också viktigt för att döva, hörselskadade och hörande ska kunna se, känna och höra filmen tillsammans.

Kännbara basljud är egentligen inte ett nytt fenomen, utan en teknik som används i vissa action- och skräckfilmer. Men på sikt skulle alla filmer kunna ha denna typ av anpassat ljudspår.

Döva en viktig resurs

För att göra ljudspåret så bra som möjligt har Per Sundström samarbetat med en referensgrupp av döva personer.

– Som hörande är det väldigt svårt att veta hur döva upplever det nya ljudspåret, men vi har fått bra respons. En referensgrupp av döva har utvärderat och hjälpt oss att tänka om i ljudläggningen, säger Per Sundström i en intervju med Dagens Nyheter.

Se filmen hemma

”Låt den rätte komma in” med det nya ljudspåret finns att se gratis på filmtjänsten SF Anytime fram till den 18 november. Tekniken ska fungera lika bra hemma som på bio, förutsatt att man har rätt ljudanläggning.

Detta krävs för att få ljudet hemma:
Minimum 3.1 surroundsystem
Subwoofer som kan återge låga frekvenser
Volymkapacitet på 100 dB
Stöd för 5.1-ljud vid uppspelning via dator

Länkar

Nytt filmljud får döva att känna skräcken (Dagens Nyheter 2018-10-29)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.