Kategori: Nyhet
Datum:

Skärpt diskrimineringslag ställer större krav på företag

Skylt om teleslinga

På onsdagen beslutade riksdagen att skärpa diskrimineringslagen, så att kravet på tillgänglighet även omfattar företag med färre än tio anställda. Ett viktigt steg framåt, men lagen är fortfarande svag när det gäller tillgänglighet för hörselskadade, konstaterar HRF.

Nu är det snart tre år sedan diskrimineringslagen utvidgades till att omfatta bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Men både HRF och övriga funktionshinderrörelsen har hela tiden varit kritiska till att lagen är för tandlös, med vaga skrivningar och många undantag.

Onsdagens riksdagsbeslut innebär att lagen får färre undantag. Från och med den 1 maj 2018 ska den även omfatta företag inom varu- och tjänstesektorn med färre än tio anställda.

– Skärpningen av lagen ger en viktig signal om att samhället inte accepterar otillgänglighet, säger Maria Johansson, ordförande för Lika Unika, i ett uttalande.

Kan bli många undantag

Samtidigt står det klart att lagskärpningen inte lär innebära några dramatiska ändringar, eftersom det ska göras en ”skälighetsbedömning” vid varje diskrimineringsfall, och det är oklart vad som kan anses vara ”skäligt” när det gäller tillgänglighet hos mindre företag.

Dessutom kräver lagen att det ska finnas en ”varaktig relation” mellan verksamhetsutövaren och individen, och om verksamheten är otillgänglig kan det knappast uppstå en sådan relation.

Detta innebär att det fortfarande kan göras många undantag för småföretag.

Svag lag för hörselskadade

Diskrimineringslagen är särskilt svag när det gäller hörselskadades behov av tillgänglighet. Lagen förutsätter nämligen att det ställs tillgänglighetskrav i andra lagar och EU-förordningar, och det är ont om lagrum som rör hörselskadades tillgänglighet.

Till exempel: Eftersom det inte finns någon lag med krav på textning blir det svårt att driva brist på textning som diskrimineringsärende. Det samma gäller till exempel teleslinga, eftersom plan- och bygglagens krav på teleslinga endast gäller vid ny- och ombyggnad.

HRF fortsätter därför att driva krav på lagstiftning som ställer tydliga krav på tillgänglighet för hörselskadade.

”Tillgänglighet är lönsamt”

Riksdagen har antagit ett tillkännagivande där regeringen uppmanas att utvärdera lagändringen för att se hur den fungerar. Det är då viktigt att utvärderingen inte bara tar upp effekterna för företagen, utan också för personer med funktionsnedsättning, anser Lika Unikas ordförande:

– Det här handlar om våra möjligheter att delta i samhället på lika villkor som andra. De mänskliga rättigheterna ska inte sättas på undantag för att man tror att det kostar. Tillgänglighet är lönsamt för hela samhället.

Länkar

Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet (Riksdagsbeslut 2017-11-08)
Skärpningen av diskrimineringslagen en signal att otillgänglighet inte accepteras (Lika Unika 2017-11-08)

Relaterade nyheter

  • Autotextning imponerade i Almedalen
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Autotextning imponerade i Almedalen

    Klarar autotextningen i powerpoint en snabbpratande föreläsare med ord som "subsidiaritetsprövning"? Svaret är ja, konstaterade HRFs arvsfondsprojekt "Alla kan texta" under Almedalsveckan.

  • Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar

    Blir du ofta trött av vardagens ljud och kommunikationskrav?
    Här är 15 enkla tips på hur du kan hitta vägar till ett hörselsmartare liv, mitt i sommarlugnet.

  • Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”

    Nu har TV4 tänkt om. Nyligen, efter en ihållande tittarstorm och hård kritik från HRF, började TV4 autotexta flera direktsända program i linjär tv. "Trycket blev för stort", berättar TV4s tillgänglighetsansvariga.