Kategori: Nyhet
Datum:

Sex av tio arrangemang i Almedalen utestänger hörselskadade, avslöjar Slingpatrullen

Hela 63 procent av arrangemangen i Almedalen saknar teleslinga, visar en kartläggning av Slingpatrullen, som drivs av Unga Hörselskadade (UH), i samarbete med HRF.
– Svensk politik hörs för dåligt, säger UHs ordförande, Sara Bryntse.

Intervju med Expressen om den dåliga tillgängligheten i Almedalen: Emilia Blomqvist och Sara Bryntse från UH/Slingspatrullen, och Eva Blomquist, HRFs vice ordförande.
Intervju med Expressen om den dåliga tillgängligheten i Almedalen: Emilia Blomqvist och Sara Bryntse från UH/Slingspatrullen, och Eva Blomquist, HRFs vice ordförande.

Ungefär var femte person som besöker Almedalsveckan beräknas ha någon grad av hörselnedsättning. Ändå står det riktigt illa till med tillgängligheten för hörselskadade, avslöjar UH i ett pressmeddelande i dag.
Slingpatrullen har hittills hunnit granska 54 Almedalsarrangemang, och av dem var det bara 37 procent som hade teleslinga. Det innebär en klar försämring jämfört med tidigare år, då andelen varit omkring 45 procent. Även teckenspråkstolkning och skrivtolkning saknas på de flesta arrangemang.
– Att det skulle vara så här illa hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger Sara Bryntse, UHs ordförande.
– Det är pinsamt att våra möjligheter att delta i den politiska debatten prioriteras så lågt.

”Arg och besviken”, säger HRFs vice förbundsordförande

Slingpatrullen genomför stickprovsundersökningar under större delen av Almedalsveckan, och satsningen får finansiering från HRF, som också finns på plats i Almedalen.
Eva Blomquist, HRFs vice ordförande, delar UHs upprördhet:
– Jag hade gjort en lista med seminarier som jag ville gå och lyssna på i dag, för att följa debatten om viktiga samhällsfrågor. Men inte ett enda av dem kan jag gå på; allihop saknar teleslinga! berättar hon.
– Jag är både arg och besviken. Vi som är hörselskadade diskrimineras på ett flagrant sätt av olika arrangörer. Jag är glad över att HRF och UH är här med budskapet: ”Svensk politik hörs för dåligt!”. Det känns jätteviktigt.

Tyckte hörslingor var ”lyx”

En del arrangörer har inte bara dålig kunskap om teleslingor, de har också dåliga attityder till tillgänglighet:
– En arrangör jämförde hörslingor med champagne. Han hävdade att båda var exempel på lyxvaror, säger Sara Bryntse, som tillsammans med Emilia Blomkvist berättade om händelsen i Expressen: ”Tror du vi har champagne till alla också?” (Expressen i Almedalen, sid. 13).
– Det är oerhört kränkande. Delaktighet är en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati, och får aldrig betraktas som ett lyxigt plus i kanten. Det ska vara en självklarhet – inte minst i Almedalen.

Relaterade nyheter

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...