Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-07-02">2 juli 2014</time>

Sex av tio arrangemang i Almedalen utestänger hörselskadade, avslöjar Slingpatrullen

Hela 63 procent av arrangemangen i Almedalen saknar teleslinga, visar en kartläggning av Slingpatrullen, som drivs av Unga Hörselskadade (UH), i samarbete med HRF.
– Svensk politik hörs för dåligt, säger UHs ordförande, Sara Bryntse.

Intervju med Expressen om den dåliga tillgängligheten i Almedalen: Emilia Blomqvist och Sara Bryntse från UH/Slingspatrullen, och Eva Blomquist, HRFs vice ordförande.
Intervju med Expressen om den dåliga tillgängligheten i Almedalen: Emilia Blomqvist och Sara Bryntse från UH/Slingspatrullen, och Eva Blomquist, HRFs vice ordförande.

Ungefär var femte person som besöker Almedalsveckan beräknas ha någon grad av hörselnedsättning. Ändå står det riktigt illa till med tillgängligheten för hörselskadade, avslöjar UH i ett pressmeddelande i dag.
Slingpatrullen har hittills hunnit granska 54 Almedalsarrangemang, och av dem var det bara 37 procent som hade teleslinga. Det innebär en klar försämring jämfört med tidigare år, då andelen varit omkring 45 procent. Även teckenspråkstolkning och skrivtolkning saknas på de flesta arrangemang.
– Att det skulle vara så här illa hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger Sara Bryntse, UHs ordförande.
– Det är pinsamt att våra möjligheter att delta i den politiska debatten prioriteras så lågt.

”Arg och besviken”, säger HRFs vice förbundsordförande

Slingpatrullen genomför stickprovsundersökningar under större delen av Almedalsveckan, och satsningen får finansiering från HRF, som också finns på plats i Almedalen.
Eva Blomquist, HRFs vice ordförande, delar UHs upprördhet:
– Jag hade gjort en lista med seminarier som jag ville gå och lyssna på i dag, för att följa debatten om viktiga samhällsfrågor. Men inte ett enda av dem kan jag gå på; allihop saknar teleslinga! berättar hon.
– Jag är både arg och besviken. Vi som är hörselskadade diskrimineras på ett flagrant sätt av olika arrangörer. Jag är glad över att HRF och UH är här med budskapet: ”Svensk politik hörs för dåligt!”. Det känns jätteviktigt.

Tyckte hörslingor var ”lyx”

En del arrangörer har inte bara dålig kunskap om teleslingor, de har också dåliga attityder till tillgänglighet:
– En arrangör jämförde hörslingor med champagne. Han hävdade att båda var exempel på lyxvaror, säger Sara Bryntse, som tillsammans med Emilia Blomkvist berättade om händelsen i Expressen: ”Tror du vi har champagne till alla också?” (Expressen i Almedalen, sid. 13).
– Det är oerhört kränkande. Delaktighet är en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati, och får aldrig betraktas som ett lyxigt plus i kanten. Det ska vara en självklarhet – inte minst i Almedalen.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.