Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-07-02">2 juli 2014</time>

Sex av tio arrangemang i Almedalen utestänger hörselskadade, avslöjar Slingpatrullen

Hela 63 procent av arrangemangen i Almedalen saknar teleslinga, visar en kartläggning av Slingpatrullen, som drivs av Unga Hörselskadade (UH), i samarbete med HRF.
– Svensk politik hörs för dåligt, säger UHs ordförande, Sara Bryntse.

Intervju med Expressen om den dåliga tillgängligheten i Almedalen: Emilia Blomqvist och Sara Bryntse från UH/Slingspatrullen, och Eva Blomquist, HRFs vice ordförande.
Intervju med Expressen om den dåliga tillgängligheten i Almedalen: Emilia Blomqvist och Sara Bryntse från UH/Slingspatrullen, och Eva Blomquist, HRFs vice ordförande.

Ungefär var femte person som besöker Almedalsveckan beräknas ha någon grad av hörselnedsättning. Ändå står det riktigt illa till med tillgängligheten för hörselskadade, avslöjar UH i ett pressmeddelande i dag.
Slingpatrullen har hittills hunnit granska 54 Almedalsarrangemang, och av dem var det bara 37 procent som hade teleslinga. Det innebär en klar försämring jämfört med tidigare år, då andelen varit omkring 45 procent. Även teckenspråkstolkning och skrivtolkning saknas på de flesta arrangemang.
– Att det skulle vara så här illa hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger Sara Bryntse, UHs ordförande.
– Det är pinsamt att våra möjligheter att delta i den politiska debatten prioriteras så lågt.

”Arg och besviken”, säger HRFs vice förbundsordförande

Slingpatrullen genomför stickprovsundersökningar under större delen av Almedalsveckan, och satsningen får finansiering från HRF, som också finns på plats i Almedalen.
Eva Blomquist, HRFs vice ordförande, delar UHs upprördhet:
– Jag hade gjort en lista med seminarier som jag ville gå och lyssna på i dag, för att följa debatten om viktiga samhällsfrågor. Men inte ett enda av dem kan jag gå på; allihop saknar teleslinga! berättar hon.
– Jag är både arg och besviken. Vi som är hörselskadade diskrimineras på ett flagrant sätt av olika arrangörer. Jag är glad över att HRF och UH är här med budskapet: ”Svensk politik hörs för dåligt!”. Det känns jätteviktigt.

Tyckte hörslingor var ”lyx”

En del arrangörer har inte bara dålig kunskap om teleslingor, de har också dåliga attityder till tillgänglighet:
– En arrangör jämförde hörslingor med champagne. Han hävdade att båda var exempel på lyxvaror, säger Sara Bryntse, som tillsammans med Emilia Blomkvist berättade om händelsen i Expressen: ”Tror du vi har champagne till alla också?” (Expressen i Almedalen, sid. 13).
– Det är oerhört kränkande. Delaktighet är en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati, och får aldrig betraktas som ett lyxigt plus i kanten. Det ska vara en självklarhet – inte minst i Almedalen.

Relaterade nyheter

  • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

    Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

    Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

  • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

    Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

    Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
    Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

  • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

    Akut audionombrist orsakar årslånga köer

    I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
    "Förödande", säger HRF.