Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-21">21 mars 2017</time>

Seger i kampen för hörselombud i Sävsjö

äldre man med hörselinstruktör
Foto: Johnér

Nu ska Sävsjö få ett hörselombud. HRF-föreningen i Sävsjö lyckades få igenom sitt förslag i kommunstyrelsen, som därmed körde över socialnämnden.
– Fantastiskt roligt! Utnötning funkar! säger Monika Andersson, föreningens ordförande.

Runt om i landet har det blivit allt färre hörselinstruktörer/hörselombud. Tjänster dras in och lediga tjänster återbesätts inte. Följden är en rejäl försämring av stödet till personer med hörselnedsättning,särskilt äldre. Det leder i sin tur till isolering och ökade hälsorisker.

Det ville HRF-föreningen i Sävsjö göra något åt. De började jobba för att kommunen skulle tillsätta ett hörselombud, och det blev en resa med flera motgångar på vägen.

– Vi vägrade ge upp! berättar Monika Andersson, nybliven ordförande.

Fick avslag, gick vidare

Föreningen skickade först en skrivelse socialnämnden, där de bland annat förklarade att ”Ett hörselombud skulle ha en stor uppgift att fylla – tillgången till hjälpmedel är god men det är lätt att gå vilse i hjälpmedelsdjungeln. Och många äldre skulle behöva hjälp med så enkla saker som att byta batterier i sina hörapparater”. Men socialnämnden avslog, och hävdade att hemtjänsten kunde hjälpa till med sådant.

Så HRF Sävsjö gick vidare. De tog upp frågan i Kommunala rådet för Funktionshinderfrågor, KRF, som i ett yttrande till kommunen påpekade att det finns många hörselskadade som inte har hemtjänst, samt att ett hörselombud dessutom skulle  kunna vara ett stöd för elevhälsan i kommunens skolor.

”Låg i och tjatade”

Det, tillsammans med HRF-skrivelsen, tog skruv. Kommunstyrelsen beslutade att ta fasta på HRF-föreningens förslag och ge socialförvaltningen i uppdrag att inrätta ett hörselombud i Sävsjö kommun.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är så kul att driva en viktig fråga och se att det ger resultat! säger Monika Andersson.
– Men det är mycket jobb också. Vår tidigare ordförande, Rolf Grönwald, har lagt ner ett stort arbete. Han skrev skrivelser, låg i och tjatade, och upprepade våra argument, igen och igen.

Rätt stöd kan minska hälsorisker

Forskning visar att det finns samband mellan obehandlad hörselnedsättning och snabbare utveckling av demenssjukdomar. Det står också klart att äldre hörselskadade som inte får hörselvård och kompletterande stöd riskerar att bli isolerade, vilket kan leda till nedstämdhet och sämre allmänhälsa.

I dag finns det över 600 000 hörselskadade från 65 år och uppåt i Sverige (HRF 2014.) Hörselnedsättning är alltså vanligt bland äldre. Många provar ut sin första hörapparat sent i livet – medelåldern är 72 år –  och att vara nybörjare på hörapparat kan vara krävande, inte minst för en äldre person. Det är också många äldre som har behov av annan hörteknik i hemmet för att kunna följa tv och radio, höra i telefon och uppfatta dörrklockan. Att då kunna få hjälp och stöd av hörselinstruktör/hörselombud kan vara ovärderligt, konstaterar HRF.

Länkar

Hörselskadade ska få mer stöd (Smålands Dagblad 2017-03-10)

Varför behövs syn- och hörselinstruktörer? Liten film från 2015:


Bara 90 av landets kommuner har syn- och hörselinstruktör (äldre artikel på HRF.se 2014-03-12)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.