Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-04-15">15 april 2015</time>

Satsning på skollokaler i regeringens vårbudget kan bli lyft för ljudmiljön

I dag meddelade regeringen att de planerar att satsa sammanlagt en miljard kronor på ”upprustning av skollokaler” till och med 2018, och börjar med att avsätta 15 miljoner kronor i vårbudgeten för 2015. Det här kan bli ett viktigt genombrott för bättre ljudmiljö i skolan, något som HRF har krävt under lång tid.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten i dag. Foto: Victor Svedberg
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten i dag.
Foto: Victor Svedberg

Hösten 2014 meddelade regeringen att de ville satsa en miljard kronor på skolans arbetsmiljö – bland annat bättre ljudmiljö. Ett mycket glädjande besked för HRF, som under många år drivit krav på en ljudsmart skola. Men regeringens budget föll och den så kallade ”skolmiljarden” försvann med den.

Totalt en miljard kronor fram till 2018

Men i dag, onsdag, presenterade regeringen sin vårbudget och där finns nu 15 miljoner kronor till ”upprustning av skollokaler” under 2015. Regeringen lovar att kommunerna ska få ytterligare 330 miljoner per år under åren 2016-2018 till sådan upprustning. Totalt rör det sig alltså om över en miljard – 1 005 miljoner kronor.

Hur stor del av pengarna som går till bullerdämpning och andra ljudmiljöåtgärder är mycket oklart, men i höstas konstaterade stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP):
– Lokalerna ska vara bullerdämpande, ha god ventilation och vara tillgängliga för elever och personal med funktionsnedsättning.

Akut behov av åtgärder

HRF fortsätter nu påverkansarbetet för att en del av skolmiljarden verkligen ska gå till ljudmiljösatsningar. Behovet är akut på många, många, konstaterar både HRF och Lärarförbundet.

HRFs rapport ”Kakofonien” avslöjade 2010 att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan är ett problem i stort sett hela tiden. Sedan dess har HRF drivit kravet på åtgärder för en ljudsmart skola, genom kontakter med företrädare för olika partier, myndigheter, lärarorganisationer, skolledare med flera. Det har varit möten, överläggningar, konferenser, skrivelser, utspel i media och ljudmiljöföreläsningar hos riksdagens utbildningsutskott. ”Smartare ljudmiljö=smartare skola” var dessutom en av de frågor HRF drev i valrörelsen.

HRF har satt ljudmiljön på politiska agendan

HRF har satt ljudmiljöfrågan på den politiska dagordningen, anser HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren:
– För några år sedan var ljudmiljön en ”icke-fråga”, men steg för steg har vi flyttat denna miljö- och tillgänglighetsfråga högre upp på agendan, säger han.
– Regeringens satsning är ett erkännande av ljudmiljöns betydelse. Bra ljudmiljö är viktigt för såväl barn som vuxna i skolan – och helt avgörande för hörselskadade elever och lärare.

Tidigare artiklar om ljudmiljösatsning i skolan:

Miljardsatsning på bättre skolmiljö viktigt genombrott för HRFs ljudmiljöarbete (HRF.se 2014-10-20)

Satsa på skolans ljudmiljö, skriver HRF och Lärarförbundet till Mehmet Kaplan (HRF.se 2015-02-18)

”Nu måste staten ta ansvar för hörselskadade barn i skolan”, kräver hörsel- och dövorganisationerna (HRF.se 2015-03-18)

Nu utlovar Fridolin satsningar för att hörselskadade ska få det bättre i skolan (HRF.se 2015-03-19)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.