Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-03">3 mars 2017</time>

WHO: ”Satsa på hörselskadade – det lönar sig”

World hearing days logga, linjerna av ett öra som omsluter en jordglob

Nu uppmanar världshälsoorganisationen, WHO, världens länder att erbjuda mer hörselscreening, utvecklad hörselvård och ökad tillgänglighet. Det lönar sig att satsa på hörselskadade, konstaterar WHO i dag, på World Hearing Day.

Över 5 procent av världens befolkning – 360 miljoner människor – har grav eller måttlig hörselnedsättning, uppger WHO. De flesta har inte tillgång till rehabilitering, hjälpmedel och tillgänglighet efter behov. I Sverige finns det 1,4 miljoner hörselskadade, men bara en dryg tredjedel har fått hörselvård och de flesta med hörselnedsättning väntar över tio år innan de söker hjälp. Så gott som alla möter otillgängliga miljöer i sitt dagliga liv.

Står samhället dyrt

Dessa brister slår inte bara hårt mot den enskilde, i form av isolering, hälsorisker och begränsade möjligheter inom studier och arbetsliv – det står också samhället dyrt, varnar WHO. Dels i form av onödiga kostnader för vård, sjukskrivningar, utanförskap med mera, dels genom att inte fullt ut ta till vara miljontals människors kapacitet, kreativitet och arbetskraft.

Hörselsmart ger ökad produktivitet

WHOs tema för World Hearing Day 2017 är därför ”Action for hearing loss – make a sound investment”. Med andra ord: Ett hörselsmart samhälle lönar sig.

Rätt insatser i rätt tid minskar vårdkostnader och ökar produktiviteten, konstaterar WHO, som rekommenderar världens länder att satsa på hörselscreening, hörselvård, tillgänglighet, anpassningar i skola och arbetsliv och ökad medvetenhet om hörselskadades behov. Studier visar att satsningar på hörselscreening och hörselvård är kostnadseffektivt, samtidigt som det ger ökad livskvalitet.


Relaterade länkar

Fakta från WHO: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs300/en/

WHOs kampanjbroschyr:  http://www.who.int/pbd/deafness/world-hearing-day/WHD2017Brochure.pdf?ua=1

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.