Kategori: Nyhet
Datum:

Region Skåne avfärdar audionomers varningar om att de drivs att bli säljare

”Risken är att audionomen blir en säljare”, skrev SkåneAudionomerna (SRAT) till Region Skåne i maj, och varnade för riskerna med hörselchecksystemet. Nu svarar regionen att de inget kan göra, och skyller på företagen – samtidigt som de medger att villkoren för hörselvården är regionens ansvar. – Pinsamt, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Sofie Lood, ordförande för Skåne Audionomerna (SRAT)
Sofie Lood, ordförande för Skåne Audionomerna (SRAT)

Audionomer inom privat hörselvård utsätts för mental och fysisk stress. Den varningen lämnades i en skrivelse från SkåneAudionomerna (SRAT) till Habilitering- och hjälpmedelsnämnden i Region Skåne i maj.
Audionomerna konstaterade bland annat att de ”förväntas göra en hörselrehabilitering för en summa som knappt täcker de tre grundbesöken: bedömningsbesök, utprovningsbesök och återbesök.” Och eftersom ersättningen från regionen är så låg måste företaget uppnå lönsamhet på annat sätt: ”Risken att audionomen blir en säljare, fångad mellan landstingets ekonomiska otacksamhet och den privata arbetsgivarens krav på lönsamhet, är uppenbar”, konstaterar Skåne Audionomernas styrelse.
”En hel yrkeskår inom de privata mottagningarna försöker utföra sitt arbete enligt beprövad vetenskaplig erfarenhet. Vi är legitimerade audionomer som på alla sätt försöker vara alla till lags: Region Skåne, arbetsgivaren och brukarna, men detta är nästintill omöjligt med de krav som i dag föreligger.”

Skrivelsen ligger i linje med den kritik som HRF för fram i rapporten ”Myternas marknad: Svensk hörselvård – från behov till business”.

Förnekar ansvar – och medger ansvar

Douglas Roth (M), ordförande i Region Skånes habiliterings- och hjälpmedelsnämnd Foto: Bildbyrån
Douglas Roth (M), ordförande i Region Skånes habiliterings- och hjälpmedelsnämnd
Foto: Bildbyrån

Nu har SkåneAudionomerna fått svar från Region Skåne, som avfärdar varningarna i ett brev fullt av motsägelser: ”Region Skåne styr inte över eller kan påverka den privata verksamheten”, skriver Habilitering- och hjälpmedelsnämndens ordförande, Douglas Roth (M).
Men några rader längre ner konstaterar han samtidigt att ”Region Skåne är ytterst ansvarig, enligt HSL 3b§, och har därmed också ett ansvar för att följa upp den vård och på villkor som den ges.”
– Det är pinsamt av Douglas Roth att avfärda audionomers farhågor som en arbetsgivarfråga, när de tar upp omfattande systemfel inom hörselvården, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Regionens politiker har all anledning att ta detta på största allvar. Något annat vore ansvarslöst.

Låga ersättningar bäddar för försäljning

De ersättningar som auktoriserade mottagningar får från landsting/region är låga. De täcker kanske de kostnader som mottagningarna har för personal, men knappast alla fasta kostnader för lokaler, utrustning med mera, och lär inte heller ge någon vinstmarginal.

För mottagningar som drivs av företag är det därför inte lönsamt att endast prova ut hörapparater ur landstingets upphandlade sortiment. De måste också dra in intäkter genom försäljning. Följaktligen har det blivit mer eller mindre självklart för de flesta hörselmottagningar i Skåne och Stockholms län att uppmuntra patienter att bli kunder, och köpa hörapparater med hörselcheck. I dag är 83 procent av hörapparatutprovningarna i Stockholm län och 65 procent i Skåne privata köp, med hörselcheck. Det har skett en kraftig ökning på bara ett par år.

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...