Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-06-11">11 juni 2019</time>

Regeringen vill ha text på SVTs och SRs webbar – men mindre

Ljud och bild räcker inte. SVT och SR behöver även återge inslag som text på sina webbar. Det anser regeringen, som ger HRF medhåll i sitt förslag till nya villkor för public service 2020–2025. Men regeringen vill samtidigt att SVT och SR ska vara ”restriktiva” med längre nyhetstexter.
– Ett rejält feltramp, konstaterar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

I juni 2018 föreslog en parlamentarisk kommitté att public service ska fokusera på ljud och bild, och nedprioritera material i textform. Orsaken var att flera kommersiella medieföretag ansåg att SVT och SR utsatte dem för orättvis konkurrens genom att erbjuda nyhetsartiklar på sina webbar.

HRF reagerade skarpt på förslaget. ”Att minska textutbudet är för hörselskadade en allvarlig inskränkning, som är direkt diskriminerande och står i strid med såväl Sveriges funktionshinderpolitik som Sveriges åtaganden enligt FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”, konstaterade HRF i sitt remissvar.

Håller med HRF

På måndagen stod det klart att regeringen håller med och hänvisar till HRFs kritik: ”Att Sveriges Radio och Sveriges Television bör fokusera på sin kärnverksamhet, även inom nyhetsverksamheten, bör inte förhindra företagen att utveckla användarvänliga tjänster eller att tillgängliggöra innehåll genom text”, skriver regeringen i sin proposition Ett modernt public service nära publiken – villkor 2020–2025 (prop. 2018/19:136). ”Att i en onlinemiljö publicera längre texter som syftar till att återge innehållet i till exempel ett radioinslag eller kortare nyhetsnotiser bör i normalfallet vara oproblematiskt.”

– En viktig framgång för HRF, anser Mattias Lundekvam.

Oroande begränsning

Men regeringen kom samtidigt med ett oroande förbehåll: ”Längre artiklar utan koppling till ett nyhetsinslag eller ett klipp bör […] användas restriktivt. Kärnverksamheten är att producera, sända och tillhandahålla radio- och tv-program till allmänheten.”

– Så länge det inte ställs textningskrav även på alla kommersiella medier är det viktigt att inte begränsa SVTs och SRs textrapportering, säger Mattias Lundekvam.
– Hörselskadades möjligheter att ta del av nyheter är viktigare än oklara hänsyn till medieföretag som inte tar ansvar för tillgängligheten.

Länkar

Regeringens proposition: ”Ett modernt public service nära publiken – villkor 2020–2025 (prop. 2018/19:136)

HRFs remissvar: ”PS-utredningen talar om ökat ansvar – men vill begränsa tillgängligheten för hörselskadade” (2018-10-17)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.