Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-01-22">22 januari 2020</time>

Rätt att förbjuda tinnitusplåster, fastslår domstol

Kvinna håller plåster bakom örat

Det var helt korrekt av Läkemedelsverket att förbjuda försäljning av tinnitusplåstret Antinitus. Det konstaterar Förvaltningsrätten i Uppsala i ett nytt domslut.
Plåstret saknar vetenskaplig grund och rätten avvisar därför ägarbolagets invändningar på samtliga punkter.

Läkemedelsverket utfärdade i oktober 2018 ett förbud mot att sälja tinnitusplåstret Antinitus.

Sensori, företaget som står bakom produkten, överklagade till Förvaltningsrätten i Uppsala. Nu har domen kommit och överklagandet avslås.

Avvisar alla invändningar

Redan i januari 2015 började Läkemedelsverket utreda tinnitusplåstret, eftersom myndigheten hade fått signaler från den brittiska tillsynsmyndigheten att produkten marknadsfördes som vetenskapligt bevisad trots att det inte verkade finnas underlag för detta.

I sin överklagan har bolaget anfört bland annat bristande objektivitet, eftersom Läkemedelsverket hade anlitat en expert med egna kommersiella intressen i en produkt för behandling av tinnitus. Bolaget ansåg att beslutet saknar rättslig grund, eftersom det inte finns någon risk för säkerhet och hälsa, och att förbudet är oproportionerligt.

Rätten avvisar i sin sammanfattning bolagets invändningar på samtliga punkter och skriver bland annat att det varit korrekt av Läkemedelsverket att ställa de aktuella kraven på produkten.

Domstolen anser att det inte finns något underlag som visar att produkten har avsedd effekt, det vill säga att lindra tinnitusbesvär. Överklagandet avslås i sin helhet.

”Skamlöst”

HRF har länge riktat kritik mot tinnitusplåstret.

– Ett bra och viktigt beslut, sa Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, när tinnitusplåstret förbjöds av Läkemedelsverket i oktober 2018.
– Personer med svår tinnitus söker ofta desperat efter lindring. Det är skamlöst att utnyttja deras utsatthet och slå mynt av deras förtvivlan.

Beslutet om marknadsförbund har ännu inte vunnit laga kraft eftersom företaget överklagat domen till Kammarrätten i Stockholm.

Länkar

Kritiserat tinnitusplåster förbjuds av Läkemedelsverket (HRF.se 2018-10-29)

Hård kritik mot ”tinnitusplåster” utan vetenskapligt stöd (HRF.se 2017-06-25)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.