Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-09-15">15 september 2019</time>

Fick tinnitus av läkemedel – nu får läkare kritik av IVO

Medicinburk med vita piller.

En patient fick tinnitus av ett läkemedel mot depression. Nu får vårdcentralen kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att de inte informerade om att tinnitus var en biverkning. Patienten borde ha fått möjlighet att ta ställning till om det var värt att ta läkemedlet eller inte.

HRFs Hörsellinjen ger råd om tinnitus

Hörsellinjen är en rådgivningstjänst inom Hörselskadades Riksförbund (HRF). På www.hörsellinjen.se/tinnitus hittar du fakta, råd och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning. Mejla HRFs rådgivare eller ring 0771-888000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Kontakt med andra med tinnitus

I HRFs Facebookgrupp HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet kan du få kontakt med andra som har tinnitus. Gruppen är sluten och endast till för privatpersoner, inte personer med ett yrkesmässigt intresse. Admin för gruppen är HRFs kommunikationsenhet.

En patient med depression vände sig till en vårdcentral i Lund och ordinerades då ett läkemedel som IVO anser vara en ”rimlig” behandling för depression. Men läkarna sa ingenting om att läkemedlet kunde orsaka tinnitus, skriver tidningen Sydsvenskan.

Ingen utredde tinnitusbesvären

Patienten kom sedan tillbaka till vårdcentralen upprepade gånger, och klagade på besvär av ringningar, tjut och brus i öronen. Trots det fick hen ingen information om att orsaken kunde vara läkemedlet. Det gjordes inte heller någon tinnitusutredning.

Först ett och ett halvt år senare konstaterade en öronläkare att patienten hade en hörselnedsättning och tinnitus.

Förvärrade problem

”Jag somnar, väcks och vaknar till tinnitus. Oron att det ska bli värre och påverka jobb finns där” uppger patienten, som upplever att de psykiska besvären har förvärrats av läkemedelsbehandlingen.

Borde ha informerat

IVO kritiserar nu vårdcentralen för att de inte informerade patienten om biverkningen tinnitus, så att patienten själv kunde ta ställning till för- och nackdelar med fortsatt behandling.

Patientens tinnitus borde också ha skrivits in i patientjournalen och en utredning om den ha startats, i samband med de återkommande kontakterna med vårdcentralen om besvären.

För få får hjälp med tinnitus

Alldeles för få får behandling för sin tinnitus, trots att det finns bra metoder. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund, som får tydliga signaler om att tillgången till tinnitusvård varierar mycket mellan olika landsting.

Ungefär en femtedel av befolkningen har tinnitus i någon grad, till och från. Men de som framför allt behöver hjälp med att hantera sin tinnitus är de omkring 2-3 procent av befolkningen som har stora besvär (Nationella Folkhälsoenkäten).

Relaterade nyheter

  • Avgiftssänkning föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-13">13 september 2024</time>

    Avgiftssänkning föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-05">5 september 2024</time>

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...