Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-09-15">15 september 2019</time>

Fick tinnitus av läkemedel – nu får läkare kritik av IVO

Medicinburk med vita piller.

En patient fick tinnitus av ett läkemedel mot depression. Nu får vårdcentralen kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att de inte informerade om att tinnitus var en biverkning. Patienten borde ha fått möjlighet att ta ställning till om det var värt att ta läkemedlet eller inte.

HRFs Hörsellinjen ger råd om tinnitus

Hörsellinjen är en rådgivningstjänst inom Hörselskadades Riksförbund (HRF). På www.hörsellinjen.se/tinnitus hittar du fakta, råd och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning. Mejla HRFs rådgivare eller ring 0771-888000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Kontakt med andra med tinnitus

I HRFs Facebookgrupp HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet kan du få kontakt med andra som har tinnitus. Gruppen är sluten och endast till för privatpersoner, inte personer med ett yrkesmässigt intresse. Admin för gruppen är HRFs kommunikationsenhet.

En patient med depression vände sig till en vårdcentral i Lund och ordinerades då ett läkemedel som IVO anser vara en ”rimlig” behandling för depression. Men läkarna sa ingenting om att läkemedlet kunde orsaka tinnitus, skriver tidningen Sydsvenskan.

Ingen utredde tinnitusbesvären

Patienten kom sedan tillbaka till vårdcentralen upprepade gånger, och klagade på besvär av ringningar, tjut och brus i öronen. Trots det fick hen ingen information om att orsaken kunde vara läkemedlet. Det gjordes inte heller någon tinnitusutredning.

Först ett och ett halvt år senare konstaterade en öronläkare att patienten hade en hörselnedsättning och tinnitus.

Förvärrade problem

”Jag somnar, väcks och vaknar till tinnitus. Oron att det ska bli värre och påverka jobb finns där” uppger patienten, som upplever att de psykiska besvären har förvärrats av läkemedelsbehandlingen.

Borde ha informerat

IVO kritiserar nu vårdcentralen för att de inte informerade patienten om biverkningen tinnitus, så att patienten själv kunde ta ställning till för- och nackdelar med fortsatt behandling.

Patientens tinnitus borde också ha skrivits in i patientjournalen och en utredning om den ha startats, i samband med de återkommande kontakterna med vårdcentralen om besvären.

För få får hjälp med tinnitus

Alldeles för få får behandling för sin tinnitus, trots att det finns bra metoder. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund, som får tydliga signaler om att tillgången till tinnitusvård varierar mycket mellan olika landsting.

Ungefär en femtedel av befolkningen har tinnitus i någon grad, till och från. Men de som framför allt behöver hjälp med att hantera sin tinnitus är de omkring 2-3 procent av befolkningen som har stora besvär (Nationella Folkhälsoenkäten).

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.