Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-03">3 juli 2017</time>

Populärt med hörseltest i Almedalen

Nu är Hörselskadades Riksförbund på plats i Almedalen för att erbjuda hörseltester och lyfta hörselfrågan högre på samhällets agenda. Montern är en av Almedalens mest välbesökta, med ungefär 800 besökare per dag.

Nu är det full aktivitet i HRFs monter på Strandvägen i Visby. I HRFs monter genomförs ungefär 400 hörseltester per dag och det är ofta kö ut på gatan. Dubbelt så många får rådgivning om hörsel och svar på sina frågor om allt från hörapparater till tillgänglighet. De som testar hörseln är såväl vanliga gotlänningar som politiker och kända profiler.

Ingen demokrati utan tillgänglighet

De flesta i HRFs förbundsstyrelse samt några ombudsmän är på plats i Almedalsvimlet för att ta upp olika hörselskadefrågor med politiker och opinionsbildare. Men många arrangemang runt om i Visby är otillgängliga för hörselskadade, och verklig demokrati förutsätter att alla kan ta del av debatten, oavsett funktionsnedsättning.

Fler teleslingor, men ändå för få

Därför konstaterar HRF att ”Svensk politik hörs för dåligt”, och det står på såväl montern som på HRF-deltagarnas t-shirts. Visserligen har det skett en kraftig ökning av tillgången på teleslingor och teckenspråkstolkning under Almedalsveckan de senaste åren. Men inte ens hälften av årets 4 100 listade arrangemang har uppgett att de har teleslinga, och det är ett demokratiproblem. .

 

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.