Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-19">19 juni 2013</time>

Överviktiga tonåringar löper större risk för hörselnedsättning än jämnåriga

Överviktiga tonåringar löper större risk att få en hörselskada än andra jämnåriga. Det visar en forskningsstudie från Columbia University Medical Center i USA.

Studien, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften The Laryngoscope, omfattade 1 488 ungdomar i åldern 12-19 år. Forskarna fann bland annat att risken för ensidiga hörselnedsättningar i de lägre frekvenserna (under 2 000 hertz) är dubbelt så stor bland överviktiga tonåringar som bland unga med normal vikt.

Det är oklart hur sambandet mellan hörselnedsättning och övervikt ser ut. Forskarna spekulerar om att det kan bero på en ”överviktrelaterad” inflammation. En indirekt orsak kan vara typ-2-diabetes eller hjärtsjukdom, som båda kan öka risken för hörselnedsättning, enligt tidigare forskning.

Det här visar att det är särskilt viktigt att överviktiga ungdomar hörseltestas regelbundet, anser professor Anil K. Lalwani vid Columbia University.

Läs mer i The Huff Post (eng.)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.