Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-10-21">21 oktober 2018</time>

Oväntad upptäckt om talljud kan ge bättre diagnoser

Leende man sitter framför teknisk utrustning.

Talljud skapar en annan sorts elektriska signaler till hjärnan än annat ljud. Det visar ny forskning, som kan få stor betydelse för hörselskadade.
– Det är både märkligt och oväntat, säger Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Linköpings universitet, en av forskarna bakom upptäckten.

Foto: Thor Balkhed

Att kunna höra vad andra säger har oerhört stor betydelse för de flesta. En hörselskada blir oftast ett problem först när den påverkar möjligheterna att uppfatta tal. Då påverkas våra relationer med andra, vår delaktighet och våra förutsättningar i arbetsliv, utbildning och socialt liv.

Trots det har forskarna vetat ganska lite om hur hjärnan uppfattar tal, jämfört med andra ljud. Tills nu. Forskare i Sverige (Linköping), Danmark, USA, England och Indien har tillsammans lyckats ta reda på hur innerörat bearbetar talljud – och att det skiljer sig från bearbetningen av annat ljud. Det berättar de i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

– Det är både märkligt och oväntat, säger Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Linköpings universitet och en av artikelns två huvudförfattare, som nu hoppas att den nya upptäckten ska få betydelse för hörselskadade.

Lättare att hitta behandlingar

Innerörat är svåråtkomligt och komplicerat, därför är det idag svårt att diagnostisera exakt var i innerörat en hörselskada finns. Det kan ändras nu.

– Om man bättre kan ta reda på vad som har gått snett i innerörat, så blir det också lättare att komma fram till behandlingar som fungerar bättre för den enskilde patienten, säger Anders Fridberger till Sveriges Radio.
– Vi tror att vår upptäckt på sikt kan förbättra diagnostiken för olika hörselrubbningar, det finns ett stort behov av att förbättra den. Men mycket arbete återstår.

Skiljer på tal och andra ljud

Varje gång det kommer in ljud i innerörat omvandlas ljudet till elektriska signaler som leds vidare till hjärnan. Talljud består dels av detaljvariationen i ljudet, dels av de yttre kanterna av ljudet – det så kallade ”höljet”. Forskare har tidigare visat att det är höljet som är viktigast för att uppfatta vad någon säger, men hur innerörat avkodar detta hölje har inte varit känt.

Genom att lägga in små elektroder i hörselgången hos försökspersoner och placera elektroder nära hörselsnäckan hos patienter som opererats, har forskarna kunnat registrera innerörats kodning av talliknande ljud.

Det var då forskarna upptäckte att talsignalen ger upphov till en särskild sorts elektriska signaler till hjärnan. Signaler som skiljer sig från de signaler som uppkommer från andra typer av ljud.

Länkar

Upptäckt om innerörats funktion kan förbättra diagnostik för hörselskadade (pressmeddelande från Linköpings Universitet, 2018-10-10)

Ny forskning kan hjälpa hörselskadade (Sveriges Radio 2018-10-13)

A mechanoelectrical mechanism for detection of sound envelopes in the hearing organ (Nature Communications  9, atikelnumme,: 4175 (2018) 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.