Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-04-21">21 april 2016</time>

”Orimligt” nedläggningshot mot hörselklasser kritiseras av HRF och UH

”Säg nej till att göra besparingar på hörselskadade barns bekostnad”. Det skriver HRF och UH i dag till Piteå kommun, som överväger att lägga ner hörselklasserna vid Solanderskolan. Det skulle beröva barnen ”en viktig möjlighet till en likvärdig utbildning”, anser förbunden.

Solanderskolan i Öjebyn, Piteå.
Solanderskolan i Öjebyn, Piteå.

På måndag, den 25 april, ska Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Piteå kommun ta ställning till en rad olika förslag om hur kommunen kan spara pengar inom skolområdet. Fokus har lagts på sådant som inte är reglerat i skollagen, och därför pekar nu en utredning på att det bland annat går att spara två miljoner kronor på en nedläggning av hörselklasserna vid Solanderskolan.

Det är ”en liten besparing som slår hårt mot en redan utsatt grupp”, konstaterar HRF och Unga Hörselskadade (UH) i en skrivelse till kommunen i dag. En nedläggning lär dessutom medföra ökade kostnader: ”Att utrusta och anpassa samtliga elevers hemskolor med teknik och akustiska lösningar och se till att det finns tillgång till lärare med hörselkompetens kan till och med bli en dyrare lösning.”

Har startat namninsamling

Nedläggningshotet har väckt stor bestörtning bland föräldrar till elever vid Solanderskolan, som har startat en namninsamling till stöd för hörselklasserna. Det finns få hörselklasser i landet och en hel del familjer har flyttat till Piteå just för att deras barn ska få skolgång med optimal hörseltillgänglighet och full delaktighet. Föräldrarna varnar kommunen för att en nedläggning skulle leda till att de tvingas flytta, vilket i sin tur skulle innebära minskade skatteintäkter för Piteå.

”Rasera inte vad ni har byggt upp”

HRF och UH uppmanar nu ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden att säga nej till nedläggning: ”Genom hörselklasserna ger kommunen hörselskadade barn i ett stort område möjlighet att gå i en anpassad skola och få en bra start i livet. Att nu rasera det ni har byggt upp vore djupt olyckligt – inte bara för hörselskadade och deras föräldrar, utan även för samhället i stort.”

Länkar

”Orimligt att peka ut barn med hörselnedsättning som besparingsobjekt” – skrivelse från HRF och UH till Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Piteå kommun, 2016-04-21 (pdf)

”Öjebyns hörselklasser är nedläggningshotade” (SVT nyheter Norrbotten 2016-04-21)

Skriv på namninsamlingen till stöd för hörselklasserna

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.