Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-04-23">23 april 2013</time>

”Orimliga skillnader mellan landstingens avgifter”

Det är orimligt stora skillnader mellan landstingen när det gäller avgifter för hjälpmedel. Det skriver Lika Unikas vice ordförande Jan-Peter Strömgren, som även är HRFs förbundsordförande, på Dagens Arenas debattsida.

Debattartikeln är en kommentar till ett inslag i Sveriges Radios Ekot, som har gjort en jämförelse* mellan landstingen. Den visar att avgifter för hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning kan skilja mellan noll och 25 000 kronor, trots att samtliga landsting styrs av samma lag – hälso- och sjukvårdslagen (HSL).

Dessa stora skillnader är inte någon nyhet för HRF, som under många år har gjort kartläggningar av avgifter inom hörselvården. En del landsting tar endast ut besöksavgift vid hörapparatutprovning, medan andra landsting tar ut särskilda hörapparatavgifter, där personer med större behov får betala mer än andra.

HSL slår fast att målet är ”vård på lika villkor för hela befolkningen”. Sverige har dessutom tillträtt FN-konventionen ”Rättigheter för personer med funktionsnedsättning”, som slår fast människors rätt till hjälpmedel.

*Ekots kartläggning innehåller några felaktiga uppgifter när det gäller hörapparater. HRF hänvisar därför till vår egen kartläggning när det gäller detta.

Debattartikel Dagens Arena

Ekot, Sveriges Radio

HRfs kartläggning av hörapparatavgifter

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.