Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-17">17 november 2013</time>

Nytt läkemedel för Menières sjukdom prövas i Sverige

Just nu pågår en klinisk prövning av ett nytt läkemedel för Menières sjukdom – latanoprost. Forskarna söker fler patienter som vill delta i studien, för att se om deras yrsel, tinnitus och hörselnedsättning blir bättre.

dizziness2.img_assist_custom-320x217

För knappt tio år sedan gjordes två mindre studier om latanoprost vid Menières sjukdom. Resultaten av dessa beskrevs som ”mycket lovande”. Nu genomför därför läkemedelsföretaget Synphora AB en större klinisk studie med sammanlagt 120 patienter. Syftet är att utvärdera om latanoprost kan ha en positiv effekt på yrsel, tinnitus och hörselnedsättning i samband med Menières sjukdom, berättar Synphora i ett pressmeddelande.

Studien genomförs i samarbete med flera kliniker runt om i landet, och forskarna söker fler patienter som vill delta. Av de 120 patienter som kommer med i studien ska 80 få latanoprost i olika doseringar, medan 40 får placebo.

Påverkar trycket i örat

Latanoprost har i 25 års tid använts vid behandling av ögonsjukdomen grön starr (glaukom). Och grön starr har stora likheter med Menières sjukdom, eftersom båda sjukdomarna har samband med en obalans i vätsketrycket. Ibland har Menières sjukdom till och med kallats ”öronglaukom”.

Vid användning av latanoprost minskas vätskemängden och trycket i den främre delen av ögat. Avsikten nu är att undersöka om det även minskar vätsketrycket i innerörat, i det endolymfatiska rummet. Forskarna tror att denna förändring kan påverka de tre huvudsymptomen vid Menières sjukdom – yrsel, tinnitus och hörselnedsättning.

”Behövs bättre menièrebehandlingar”

Den nya forskningsstudien leds av Mikael Karlberg, docent och överläkare vid ÖNH-kliniken, Universitetssjukhuset i Lund. Han är glad över att vara med och utveckla ett nytt läkemedel för Menières sjukdom, som han anser verkligen behövs:
– Sjukvården har så få behandlingar att erbjuda personer med Menières sjukdom. De läkemedel som erbjuds i dag ger antingen begränsad eller ingen effekt alls, och en del fall kan de till och med försämra hörseln, säger han.

Fredrik Henell, vd för Synphora, hoppas att latanoprost ska få stor betydelse för behandlingen av Menières sjukdom:
– Om vår hypotes stämmer kommer latanoprost att sänka trycket i endolymfatiska rummet och på så sätt få en positiv effekt vid Menières sjukdom.

Vill du delta i forskningsstudien om latanoprost?

Nu söker forskarna fler patienter som vill delta i den pågående latanoproststudien. För att komma i fråga måste man ha fått diagnosen Menières sjukdom på ett öra samt ha haft minst tre yrselattacker som varar 20 minuter eller längre under de tre senaste månaderna. Här kan du läsa mer om hur du kan delta i studien.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.