Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-04-15">15 april 2013</time>

Nya krav på textad webb i USA

Denna månad har USA fått skärpta krav när det gäller textning på webben. Nu måste tv-kanaler texta alla de program som de ”strömmar” på webben, även alla live-program och ”nästan-live”-program. Kraven gäller endast hela program som sänds med text i tv, inte kortare klipp eller program som inte hade text vid tv-sändning. Och så småningom ska även alla gamla program på webben vara textade, om de hade text vid sändningstillfället.

För döva och hörselskadade är detta en milstolpe, men de nya reglerna möter också missnöje från tv-branschen som anser att de nya kraven tar för mycket bandbredd.

Textning på webben är en stor och växande tillgänglighetsfråga även i Sverige, eftersom allt mer av tv- och filmutbudet erbjuds via internet. HRF jobbar intensivt med frågan och siktar på att mängden textat på webben ska öka rejält under de närmaste åren.

Broadcast Engineering

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.