Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-04-15">15 april 2013</time>

Nya krav på textad webb i USA

Denna månad har USA fått skärpta krav när det gäller textning på webben. Nu måste tv-kanaler texta alla de program som de ”strömmar” på webben, även alla live-program och ”nästan-live”-program. Kraven gäller endast hela program som sänds med text i tv, inte kortare klipp eller program som inte hade text vid tv-sändning. Och så småningom ska även alla gamla program på webben vara textade, om de hade text vid sändningstillfället.

För döva och hörselskadade är detta en milstolpe, men de nya reglerna möter också missnöje från tv-branschen som anser att de nya kraven tar för mycket bandbredd.

Textning på webben är en stor och växande tillgänglighetsfråga även i Sverige, eftersom allt mer av tv- och filmutbudet erbjuds via internet. HRF jobbar intensivt med frågan och siktar på att mängden textat på webben ska öka rejält under de närmaste åren.

Broadcast Engineering

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.