Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

Ny upptäckt om våra hörselceller kan ge bättre CI

Emma Busk Winquist/Linköpings universitet

Nyligen upptäckte Anders Fridberger och hans forskarkolleger att vår förmåga att uppfatta tal och musik fungerar annorlunda än vad man tidigare trott. I HRF Talks berättar han varför det här är omvälvande – och kan bana väg för bättre cochleaimplantat.

”Örats vågor fungerar inte som vi trott”. Det är rubriken på HRF Talks med Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet, som berättar om en ny studie av forskare vid Linköpings universitet och Oregon Health & Science University. En studie som ställer gamla sanningar om hörseln och innerörats sinnesceller på ända.

Bra på att uppfatta lågfrekvent

Sedan hundra år tillbaka har man trott att varje hörselcell har en frekvens som den reagerar allra mest på. Men det stämmer inte riktigt, visar det sig nu.

– Vår studie visar att en stor mängd sinnesceller i innerörat reagerar samtidigt på lågfrekventa ljud. Vi tror att det gör det lättare att uppfatta lågfrekventa ljud än det annars skulle vara eftersom hjärnan får information från så många sinnesceller på samma gång, förklarar Anders Fridberger i Auris.

Hör tal och musik bättre

Det här kan bana väg för cochleaimplantat med bättre tal- och musikuppfattning, hoppas forskarna.

– Vi tror att om man ändrar stimuleringsmetoden vid låga frekvenser kommer det att efterlikna den naturliga stimuleringen bättre och användaren borde kunna få ännu bättre tal- och musikuppfattning, säger Anders Fridberger.

Mer om forskningsstudien

Best frequencies and temporal delays are similar across the low-frequency regions of the guinea pig cochlea, George Burwood, Pierre Hakizimana, Alfred Nuttall och Anders Fridberger, Science Advances, publicerad online den 23 september 2022, doi: 10.1126/sciadv.abq2773.

Relaterade nyheter

 • Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-11-15">15 november 2022</time>

  Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades

  Västmanland var på väg att införa landets högsta utprovningsavgift: 2 800 kronor för två hörapparater. Men på tisdagen stoppades chockhöjningen. Efter hård HRF-kritik beslutade ett enigt regionfullmäktige om återremiss.

 • I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-15">15 oktober 2022</time>

  I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet

  I dag, lördag 15 oktober, är det Hörselskadades Dag. På ett 40-tal orter från norr till söder sätter Hörselskadades Riksförbund (HRF) fokus på möjligheter och rättigheter för landets 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nu börjar Hörselveckan!
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

  Nu börjar Hörselveckan!

  Måndag 10 oktober inleds Hörselveckan! I år blir det arrangemang på ungefär 50-60 orter runt om i landet, från Kalix i norr till Malmö i söder: hörseltester, öppet hus och mycket annat. Vad händer där du bor? Kolla in vår Hörselveckan-kalender!