Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

Ny upptäckt om våra hörselceller kan ge bättre CI

Emma Busk Winquist/Linköpings universitet

Nyligen upptäckte Anders Fridberger och hans forskarkolleger att vår förmåga att uppfatta tal och musik fungerar annorlunda än vad man tidigare trott. I HRF Talks berättar han varför det här är omvälvande – och kan bana väg för bättre cochleaimplantat.

”Örats vågor fungerar inte som vi trott”. Det är rubriken på HRF Talks med Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet, som berättar om en ny studie av forskare vid Linköpings universitet och Oregon Health & Science University. En studie som ställer gamla sanningar om hörseln och innerörats sinnesceller på ända.

Bra på att uppfatta lågfrekvent

Sedan hundra år tillbaka har man trott att varje hörselcell har en frekvens som den reagerar allra mest på. Men det stämmer inte riktigt, visar det sig nu.

– Vår studie visar att en stor mängd sinnesceller i innerörat reagerar samtidigt på lågfrekventa ljud. Vi tror att det gör det lättare att uppfatta lågfrekventa ljud än det annars skulle vara eftersom hjärnan får information från så många sinnesceller på samma gång, förklarar Anders Fridberger i Auris.

Hör tal och musik bättre

Det här kan bana väg för cochleaimplantat med bättre tal- och musikuppfattning, hoppas forskarna.

– Vi tror att om man ändrar stimuleringsmetoden vid låga frekvenser kommer det att efterlikna den naturliga stimuleringen bättre och användaren borde kunna få ännu bättre tal- och musikuppfattning, säger Anders Fridberger.

Mer om forskningsstudien

Best frequencies and temporal delays are similar across the low-frequency regions of the guinea pig cochlea, George Burwood, Pierre Hakizimana, Alfred Nuttall och Anders Fridberger, Science Advances, publicerad online den 23 september 2022, doi: 10.1126/sciadv.abq2773.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.