Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

Ny upptäckt om våra hörselceller kan ge bättre CI

Emma Busk Winquist/Linköpings universitet

Nyligen upptäckte Anders Fridberger och hans forskarkolleger att vår förmåga att uppfatta tal och musik fungerar annorlunda än vad man tidigare trott. I HRF Talks berättar han varför det här är omvälvande – och kan bana väg för bättre cochleaimplantat.

”Örats vågor fungerar inte som vi trott”. Det är rubriken på HRF Talks med Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet, som berättar om en ny studie av forskare vid Linköpings universitet och Oregon Health & Science University. En studie som ställer gamla sanningar om hörseln och innerörats sinnesceller på ända.

Bra på att uppfatta lågfrekvent

Sedan hundra år tillbaka har man trott att varje hörselcell har en frekvens som den reagerar allra mest på. Men det stämmer inte riktigt, visar det sig nu.

– Vår studie visar att en stor mängd sinnesceller i innerörat reagerar samtidigt på lågfrekventa ljud. Vi tror att det gör det lättare att uppfatta lågfrekventa ljud än det annars skulle vara eftersom hjärnan får information från så många sinnesceller på samma gång, förklarar Anders Fridberger i Auris.

Hör tal och musik bättre

Det här kan bana väg för cochleaimplantat med bättre tal- och musikuppfattning, hoppas forskarna.

– Vi tror att om man ändrar stimuleringsmetoden vid låga frekvenser kommer det att efterlikna den naturliga stimuleringen bättre och användaren borde kunna få ännu bättre tal- och musikuppfattning, säger Anders Fridberger.

Mer om forskningsstudien

Best frequencies and temporal delays are similar across the low-frequency regions of the guinea pig cochlea, George Burwood, Pierre Hakizimana, Alfred Nuttall och Anders Fridberger, Science Advances, publicerad online den 23 september 2022, doi: 10.1126/sciadv.abq2773.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.