Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

Ny upptäckt om våra hörselceller kan ge bättre CI

Emma Busk Winquist/Linköpings universitet

Nyligen upptäckte Anders Fridberger och hans forskarkolleger att vår förmåga att uppfatta tal och musik fungerar annorlunda än vad man tidigare trott. I HRF Talks berättar han varför det här är omvälvande – och kan bana väg för bättre cochleaimplantat.

”Örats vågor fungerar inte som vi trott”. Det är rubriken på HRF Talks med Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet, som berättar om en ny studie av forskare vid Linköpings universitet och Oregon Health & Science University. En studie som ställer gamla sanningar om hörseln och innerörats sinnesceller på ända.

Bra på att uppfatta lågfrekvent

Sedan hundra år tillbaka har man trott att varje hörselcell har en frekvens som den reagerar allra mest på. Men det stämmer inte riktigt, visar det sig nu.

– Vår studie visar att en stor mängd sinnesceller i innerörat reagerar samtidigt på lågfrekventa ljud. Vi tror att det gör det lättare att uppfatta lågfrekventa ljud än det annars skulle vara eftersom hjärnan får information från så många sinnesceller på samma gång, förklarar Anders Fridberger i Auris.

Hör tal och musik bättre

Det här kan bana väg för cochleaimplantat med bättre tal- och musikuppfattning, hoppas forskarna.

– Vi tror att om man ändrar stimuleringsmetoden vid låga frekvenser kommer det att efterlikna den naturliga stimuleringen bättre och användaren borde kunna få ännu bättre tal- och musikuppfattning, säger Anders Fridberger.

Mer om forskningsstudien

Best frequencies and temporal delays are similar across the low-frequency regions of the guinea pig cochlea, George Burwood, Pierre Hakizimana, Alfred Nuttall och Anders Fridberger, Science Advances, publicerad online den 23 september 2022, doi: 10.1126/sciadv.abq2773.

Relaterade nyheter

 • Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

  Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

  Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

 • Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-17">17 mars 2023</time>

  Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne

  Ännu en utredning pekar på mycket allvarliga brister inom hörselvården i Region Skåne. Allt fler köper sina hörapparater privat, helt i onödan. Det finns "risk att patienter uppmuntras av förskrivaren att välja Friare val", enligt utredningen.

 • HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

  HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

  Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov. Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.