Kategori: Nyhet
Datum:

Ny upptäckt om våra hörselceller kan ge bättre CI

Emma Busk Winquist/Linköpings universitet

Nyligen upptäckte Anders Fridberger och hans forskarkolleger att vår förmåga att uppfatta tal och musik fungerar annorlunda än vad man tidigare trott. I HRF Talks berättar han varför det här är omvälvande – och kan bana väg för bättre cochleaimplantat.

”Örats vågor fungerar inte som vi trott”. Det är rubriken på HRF Talks med Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet, som berättar om en ny studie av forskare vid Linköpings universitet och Oregon Health & Science University. En studie som ställer gamla sanningar om hörseln och innerörats sinnesceller på ända.

Bra på att uppfatta lågfrekvent

Sedan hundra år tillbaka har man trott att varje hörselcell har en frekvens som den reagerar allra mest på. Men det stämmer inte riktigt, visar det sig nu.

– Vår studie visar att en stor mängd sinnesceller i innerörat reagerar samtidigt på lågfrekventa ljud. Vi tror att det gör det lättare att uppfatta lågfrekventa ljud än det annars skulle vara eftersom hjärnan får information från så många sinnesceller på samma gång, förklarar Anders Fridberger i Auris.

Hör tal och musik bättre

Det här kan bana väg för cochleaimplantat med bättre tal- och musikuppfattning, hoppas forskarna.

– Vi tror att om man ändrar stimuleringsmetoden vid låga frekvenser kommer det att efterlikna den naturliga stimuleringen bättre och användaren borde kunna få ännu bättre tal- och musikuppfattning, säger Anders Fridberger.

Mer om forskningsstudien

Best frequencies and temporal delays are similar across the low-frequency regions of the guinea pig cochlea, George Burwood, Pierre Hakizimana, Alfred Nuttall och Anders Fridberger, Science Advances, publicerad online den 23 september 2022, doi: 10.1126/sciadv.abq2773.

Relaterade nyheter

  • Autotextning imponerade i Almedalen
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Autotextning imponerade i Almedalen

    Klarar autotextningen i powerpoint en snabbpratande föreläsare med ord som "subsidiaritetsprövning"? Svaret är ja, konstaterade HRFs arvsfondsprojekt "Alla kan texta" under Almedalsveckan.

  • Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar

    Blir du ofta trött av vardagens ljud och kommunikationskrav?
    Här är tolv enkla tips på hur du kan hitta vägar till ett hörselsmartare liv, mitt i sommarlugnet.

  • Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”

    Nu har TV4 tänkt om. Nyligen, efter en ihållande tittarstorm och hård kritik från HRF, började TV4 autotexta flera direktsända program i linjär tv. "Trycket blev för stort", berättar TV4s tillgänglighetsansvariga.