Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-27">27 februari 2014</time>

Ny upptäckt om örats dygnsklocka kan ge läkemedel mot bullerskador

Örats hörselsnäcka har en biologisk dygnsklocka, som gör att vi är mer känsliga för buller nattetid. Det har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt, i ett projekt som stöds av HRFs Hörselforskningsfonden. Upptäckten kan leda till läkemedel mot bullerskador, hoppas forskarna.

Professor Barbara Canlon.
Professor Barbara Canlon.

Buller är en vanlig orsak till hörselnedsättning, ändå är det mycket vi inte vet om hur en bullerskada uppstår. Men forskare vid Karolinska Institutet har nu kommit ett steg närmare svaret, berättar de i ett pressmeddelande. De har upptäckt att det finns en biologisk klocka i örat, styrd av en gen som är känd för att reglera dygnsrytm.

Upptäckten gjordes när forskarna utsatte möss för buller nattetid och dagtid:
– Under dagen fick djuren vissa skador på hörselnerverna, som läktes snabbt, men när de utsattes för samma ljud nattetid var de betydligt mer sårbara och fick mer bestående skador, berättar Christopher Cederroth, forskare inom experimentell audiologi, i ett inslag i Ekot, Sveriges Radio P1.

Hormon skyddar mot bullerskador

Det är sedan tidigare känt att tillväxthormonet BDNF (brain-derived neurotrophic facto) kan läka skadade hörselnervceller. Men produktionen av detta hormon fluktuerar i takt med dygnet. De möss som utsattes för buller under dagen fick mer BDNF, och det skyddade dem från bestående hörselskador. De möss som exponerades för buller nattetid hade inte samma skydd.

Forskarna provade därför att utsätta möss för buller på natten och samtidigt öka stimulera produktionen av deras BDNF-hormon. Då fick inte mössen bestående hörselskador – deras hörselnervceller lyckades återhämta sig.

Får stöd från Hörselforskningsfonden

Detta forskningsprojekt, som får stöd från HRFs Hörselforskningsfonden, kan visa vägen till läkemedel med tillväxthormon som skyddar mot bullerskador, hoppas forskarna:

– Det här öppnar för ett helt nytt forskningsfält och avslöjar några av de mysterier som ligger bakom okända hörselfunktioner, säger Barbara Canlon, professor i hörselfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.

Inslag i P1:s Ekot 2014-02-27

Inslag i P1 Morgon 2014-02-28 (OBS: Ej text, endast ljud)


Vill du bidra till hörselforskningen?

Du kan vara med och främja svensk hörselforskning genom en gåva till Hörselskadades Riksförbund (HRF). Vi stödjer olika forskningsprojekt bland annat via Hörselforskningsfonden, vars styrelse består av ledande forskare inom hörselomårdet.
Här kan du läsa mer om olika sätt att ge ditt stöd >>

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-13">13 september 2024</time>

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-05">5 september 2024</time>

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...