Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-27">27 februari 2014</time>

Ny upptäckt om örats dygnsklocka kan ge läkemedel mot bullerskador

Örats hörselsnäcka har en biologisk dygnsklocka, som gör att vi är mer känsliga för buller nattetid. Det har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt, i ett projekt som stöds av HRFs Hörselforskningsfonden. Upptäckten kan leda till läkemedel mot bullerskador, hoppas forskarna.

Professor Barbara Canlon.
Professor Barbara Canlon.

Buller är en vanlig orsak till hörselnedsättning, ändå är det mycket vi inte vet om hur en bullerskada uppstår. Men forskare vid Karolinska Institutet har nu kommit ett steg närmare svaret, berättar de i ett pressmeddelande. De har upptäckt att det finns en biologisk klocka i örat, styrd av en gen som är känd för att reglera dygnsrytm.

Upptäckten gjordes när forskarna utsatte möss för buller nattetid och dagtid:
– Under dagen fick djuren vissa skador på hörselnerverna, som läktes snabbt, men när de utsattes för samma ljud nattetid var de betydligt mer sårbara och fick mer bestående skador, berättar Christopher Cederroth, forskare inom experimentell audiologi, i ett inslag i Ekot, Sveriges Radio P1.

Hormon skyddar mot bullerskador

Det är sedan tidigare känt att tillväxthormonet BDNF (brain-derived neurotrophic facto) kan läka skadade hörselnervceller. Men produktionen av detta hormon fluktuerar i takt med dygnet. De möss som utsattes för buller under dagen fick mer BDNF, och det skyddade dem från bestående hörselskador. De möss som exponerades för buller nattetid hade inte samma skydd.

Forskarna provade därför att utsätta möss för buller på natten och samtidigt öka stimulera produktionen av deras BDNF-hormon. Då fick inte mössen bestående hörselskador – deras hörselnervceller lyckades återhämta sig.

Får stöd från Hörselforskningsfonden

Detta forskningsprojekt, som får stöd från HRFs Hörselforskningsfonden, kan visa vägen till läkemedel med tillväxthormon som skyddar mot bullerskador, hoppas forskarna:

– Det här öppnar för ett helt nytt forskningsfält och avslöjar några av de mysterier som ligger bakom okända hörselfunktioner, säger Barbara Canlon, professor i hörselfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.

Inslag i P1:s Ekot 2014-02-27

Inslag i P1 Morgon 2014-02-28 (OBS: Ej text, endast ljud)


Vill du bidra till hörselforskningen?

Du kan vara med och främja svensk hörselforskning genom en gåva till Hörselskadades Riksförbund (HRF). Vi stödjer olika forskningsprojekt bland annat via Hörselforskningsfonden, vars styrelse består av ledande forskare inom hörselomårdet.
Här kan du läsa mer om olika sätt att ge ditt stöd >>

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.