Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-05-08">8 maj 2020</time>

Ny symbol för skrivtolkning, på initiativ av HRF

Rektangulär pratbubbla med linjer som symboliserar text.
Den nya symbolen för skrivtolkning är en rektangulär pratbubbla, som till formen påminner om en läsplatta med textlinjer.

Nu har skrivtolkning fått en helt egen symbol!
På initiativ av HRF beslutade Svenska Institutet för Standarder (SIS) nyligen att anta den symbol HRF föreslagit. Symbolen kan bidra till att höja skrivtolkningens status och synlighet, hoppas HRF.

Skrivtolkning har länge hamnat i skymundan. Arrangörer och andra ansvariga vet sällan att denna möjlighet finns. Det är inte heller en självklarhet för många hörselskadade och döva.

Det här vill HRF ändra på. För ett par år sedan tog förbundet därför fram en symbol för skrivtolkning – en liten rektangulär pratbubbla med textlinjer – och har sedan dess arbetat för att symbolen ska bli standard, på samma sätt som symbolerna för teckenspråkstolkning och teleslinga.

HRFs förslag blev svensk standard

Nu är det klart att HRFs skrivtolkningssymbol har blivit svensk standard. Svenska Institutet för Standarder (SIS) har antagit symbolen i standarden SS 30600:2015/T3:2020 Grafiska symboler – Publika informationssymboler för ökad tillgänglighet utifrån konceptet Design för alla/Tillägg 3.

HRF hoppas att symbolen nu ska börja användas av arrangörer och verksamheter av olika slag, på samma sätt som symbolerna för teleslinga och teckenspråkstolkning.

Standarden gäller i Sverige, men HRf arbetar för att den ska antas som standard även även i EU och övriga världen.

Gemensam symbol ökar synligheten

En standard kan beskrivas som en gemensam lösning på en återkommande fråga som berör många. Ett bra exempel är eluttag. Våra eluttag ser likadana ut i hela Sverige, eftersom det annars skulle bli svårt att tillverka och använda elutrustning.

Standardiserade symboler för olika typer av tillgänglighet syftar till att skapa igenkänning, tydlighet, hållbarhet och bättre förutsättningar för ett tillgängligt, universellt utformat samhälle där alla kan vara delaktiga.

Skyddad symbol

Symbolen för skrivtolkning är upphovsrättsligt skyddad och får inte göras om, utan ska användas så som den ser ut. Pratbubblan finns både som svart på vit bakgrund och som vit på svart bakgrund. Den är utformat på ett sätt som ger optimal tillgänglighet.

HRF, inklusive alla föreningar och distrikt, har licens att använda symbolen fritt. Andra som vill använda symbolen behöver vända sig till SIS för att få licens.

Globala, smarta lösningar

Svenska Institutet för Standarder (SIS) består av en samling nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder, under devisen: ”Globala lösningar för ett smartare samhälle”.

HRF deltar i flera nätverk, bland annat kring standarder för ljudmiljö och äldreomsorg. Med andra ord: Globala lösningar för ett hörselsmartare samhälle.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.