Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-26">26 oktober 2019</time>

Ny svensk forskningsstudie om ungas lyssningsvanor

Man med skägg, glasögon och vinröd tröja står i en trappa, ler mot kameran.
Forskaren Stephen Widén.

Svenska forskare ska i ett nytt projekt undersöka hur unga lyssnar på musik. Drygt 400 deltagare, 12–15 år, ska följas under tre år.
– Vi vill veta hur mycket de lyssnar, hur ofta och hur starkt, säger Stephen Widén, docent i psykologi och lektor i hörselvetenskap vid Örebro universitet.

Bara ett fåtal tidigare forskningsstudier har undersökt ungas lyssningsvanor genom att följa personer under en längre tid,

– Det är bara då man kan undersöka hur deras hörsel förändras, säger Stephen Widén, som leder den svenska forskningsstudien.

Exakta mätningar av ljudnivå

Vid starten på projektet testar forskarna hörseln på alla undersökningsdeltagare. Ungdomarna får också besvara en enkät om hur och när de lyssnar på musik, vilken typ av musik med mera.

Forskarna gör också en noggrann mätning och kontroll av ljudvolymen i deltagarnas hörlurar.

– Det kan vara stor skillnad mellan olika hörlurar, så vi behöver ha järnkoll på vilken utrustning de använder, säger Stephen Widén.

De flesta tidigare undersökningar av ungdomars lyssningsvanor har oprecisa uppgifter om ljudnivåer, berättar han:

– De baseras oftast på självrapporterad upplevelse av ljudet och inte på faktiska decibeltal..

Var och när lyssnar unga?

Efter tre år görs en uppföljning, med hörseltester, enkät och kontroll av ´ljudnivå i hörlurarna.

– Vi planerar också en kvalitativ studie med en del av deltagarna under det andra året, då vi ställer mer ingående frågor om hur de tänker kring musik och lyssning och så vidare, säger  Stephen Widén.

Forskarna ska även försöka fånga upp i vilka situationer ungdomarna lyssnar.

– Om de lyssnar mycket när de befinner sig i bullriga miljöer, som till exempel på bussar eller tåg, så kanske de vrider upp volymen lite extra.

Vill följa upp efter 10– 15 år

Stephen Widén hoppas att kunna göra en uppföljning även efter fem, tio år.

– Det ingår inte i projektet, men jag tror att det vore bra om vi kunde följa deltagarna åtminstone upp till att de är i 20-årsåldern.

I arbetsgruppen ingår även forskare vid Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet och Högskolan i Jönköping. Dessutom ska en doktorand anställas till projektet.
Studien finansieras genom medel från det statliga forskningsrådet Forte.

Relaterade nyheter

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."

 • Besviken på tillgängligheten i Almedalen
  Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

  Besviken på tillgängligheten i Almedalen

  Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken. Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.