Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-12-04">4 december 2013</time>

Ny rapport om tvåpråkig språkutveckling hos barn

Hur kan man stötta barns språkutveckling så att de blir tvåspråkiga, på teckenspråk och talad svenska? Det beskriver en ny rapport från Specialpedagogiska skolmyndigheten, som bygger på ny forskning om hur barn tillägnar sig språk i allmänhet och teckenspråk i synnerhet.

SPSMs rapport ”Hur händer det?” (pdf) beskriver hur en hörande och en döv tvilling blir guidade i sitt tillägnade av tvåspråkighet.Den innehåller olika exempel och är tänkt att användas i förskolans arbete och av föräldrar som vill stötta sitt barns tvåspråkiga utveckling.

Rapporten bygger på en doktorsavhandling i specialpedagogik av Emelie Cramér Wolrath, som under sju år följde språklärandet i en familj med både döva och hörande barn. Barnen är tvillingar, där den ena är hörande och den andra är döv.

Den döva tvillingen fick ett cochlea-implantat (CI) vid tre års ålder, och Wolrath kunde då även studera hur det påverkade hennes tillägnande av ett andra språk.

Pressmeddelande från SPSM

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.