Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-19">19 mars 2015</time>

Nu utlovar Fridolin satsningar för att hörselskadade ska få det bättre i skolan

Nu lovar utbildningsministern ljudmiljöpengar till skolan och vill titta mer på HRFs förslag om regionala resurscentra för hörselskadade, döva och dövblinda elever.
– Vi måste se till att det finns en fungerande struktur för elever med hörselskada, säger Fridolin i en Eko-intervju.

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

I går krävde sju hörsel- och dövorganisationer att staten ska ta mer ansvar för hörselskadade elever. I dag bekräftar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att regeringen kommer att satsa en miljard på bättre arbetsmiljö i skolan med start 2016 – och det inkluderar även ljudmiljön. Det är ett mycket positivt besked eftersom det har varit osäkert om satsningen skulle bli av.

”Vi måste få ner bullernivån”

– Arbetsmiljön på många skolor är dålig och vi vet att det särskilt drabbar elever som har andra funktionsförutsättningar, till exempel elever med hörselskador, säger Gustav Fridolin i en intervju i Ekot.
– Vi måste få ner bullernivån, men vi måste också se till att det finns en fungerande struktur för elever med hörselskada.

Vill ”titta på” resurscentra för hörselskadade

Fridolin säger också att han vill titta vidare på det förslag om regionala resurscentra för hörselskadade, döva och dövblinda elever, som hörsel- och dövorganisationer lyfte fram i ett uttalande i går.

HRF har drivit kravet på regionala resurscentra i många år, och det är en lösning som även har fått starkt stöd även från andra organisationer. Sådana statligt finansierade resurscentra skulle ha gedigen kompetens, och vara ett ställe dit föräldrar, elever, kommuner och skolpersonal kan vända sig för att få hjälp med kunskap, anpasssningar, hörteknik med mera.

– Vi behöver se över strukturen för hur vi ger förutsättningar för huvudmännen att ge direkt stöd för de elever som behöver det, medger Fridolin.
– Hur ser vi till att ge särskilt stöd till de elever som har en hörselskada? Där kommer nu förslaget om regionala resurscentra och det kommer vi nu att titta vidare på.

 Fridolin om bullriga miljöer i skolan (Ekot 2015-03-19)

Länkar till tidigare, relaterade artiklar:

”Nu måste staten ta ansvar för hörselskadade barn i skolan”, kräver hörsel- och dövorganisationerna i brev till Fridolin (HRF.se 2015-03-18)
Stora brister drabbar hörselskadade elever i skolan, visar ny studie (HRF.se 2015-03-17)
Satsa på skolans ljudmiljö, skriver HRF och Lärarförbundet till Mehmet Kaplan (HRF.se 2015-02-18)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.