Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-19">19 mars 2015</time>

Nu utlovar Fridolin satsningar för att hörselskadade ska få det bättre i skolan

Nu lovar utbildningsministern ljudmiljöpengar till skolan och vill titta mer på HRFs förslag om regionala resurscentra för hörselskadade, döva och dövblinda elever.
– Vi måste se till att det finns en fungerande struktur för elever med hörselskada, säger Fridolin i en Eko-intervju.

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

I går krävde sju hörsel- och dövorganisationer att staten ska ta mer ansvar för hörselskadade elever. I dag bekräftar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att regeringen kommer att satsa en miljard på bättre arbetsmiljö i skolan med start 2016 – och det inkluderar även ljudmiljön. Det är ett mycket positivt besked eftersom det har varit osäkert om satsningen skulle bli av.

”Vi måste få ner bullernivån”

– Arbetsmiljön på många skolor är dålig och vi vet att det särskilt drabbar elever som har andra funktionsförutsättningar, till exempel elever med hörselskador, säger Gustav Fridolin i en intervju i Ekot.
– Vi måste få ner bullernivån, men vi måste också se till att det finns en fungerande struktur för elever med hörselskada.

Vill ”titta på” resurscentra för hörselskadade

Fridolin säger också att han vill titta vidare på det förslag om regionala resurscentra för hörselskadade, döva och dövblinda elever, som hörsel- och dövorganisationer lyfte fram i ett uttalande i går.

HRF har drivit kravet på regionala resurscentra i många år, och det är en lösning som även har fått starkt stöd även från andra organisationer. Sådana statligt finansierade resurscentra skulle ha gedigen kompetens, och vara ett ställe dit föräldrar, elever, kommuner och skolpersonal kan vända sig för att få hjälp med kunskap, anpasssningar, hörteknik med mera.

– Vi behöver se över strukturen för hur vi ger förutsättningar för huvudmännen att ge direkt stöd för de elever som behöver det, medger Fridolin.
– Hur ser vi till att ge särskilt stöd till de elever som har en hörselskada? Där kommer nu förslaget om regionala resurscentra och det kommer vi nu att titta vidare på.

 Fridolin om bullriga miljöer i skolan (Ekot 2015-03-19)

Länkar till tidigare, relaterade artiklar:

”Nu måste staten ta ansvar för hörselskadade barn i skolan”, kräver hörsel- och dövorganisationerna i brev till Fridolin (HRF.se 2015-03-18)
Stora brister drabbar hörselskadade elever i skolan, visar ny studie (HRF.se 2015-03-17)
Satsa på skolans ljudmiljö, skriver HRF och Lärarförbundet till Mehmet Kaplan (HRF.se 2015-02-18)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.