Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

Kampen för kravet på teleslinga är en kamp för hörselskadades rätt till delaktighet, anser HRF.

Utan dagens krav på teleslinga eller motsvarande teknik skulle över en halv miljon hörselskadade med hörapparater och CI få betydligt svårare att uppfatta vad som sägs i samlingslokaler, aulor, biografer, teatrar, utbildningslokaler och andra platser där människor möts för arbete, studier, kultur, politik och föreningsliv.

– Risken är stor att det som byggs och byggs om kommer att vara otillgängligt för hörselskadade, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

Enormt bakslag

I dag kräver byggreglerna att ”teleslinga eller andra tekniska lösningar” installeras i lokaler som rymmer fler än 50 personer, vid ny- och ombyggnad. Det är ett krav som HRF drev igenom efter intensivt påverkansarbete.

Men Boverket förslår nu att i stort sett alla konkreta krav ska tas bort ur byggreglerna, för att underlätta byggande. Och går det igenom skulle det bli ett enormt bakslag för hörselskadades delaktighet. HRF befarar att slingor och motsvarande i så fall snabbt skulle försvinna, både i nya och befintliga lokaler.

Slingdöden skulle breda ut sig.

Mobiliserar stöd bland hörselskadade

HRF tar nu strid för teleslingorna, och hoppas kunna mobilisera stöd bland hörselskadade, både medlemmar och allmänhet. Alla som har använt teleslinga och liknande hörteknik vet hur stor skillnad det gör, konstaterar HRF.

Boverket har fått ett mycket kritiskt remissvar från HRF. Vi har också sågat förslaget vid myndighetens samråd och i en debattartikel tillsammans med bland andra Funktionsrätt Sverige.

Nu fortsätter HRF väcka opinion och föra samtal med både Boverket och andra berörda, och har startat en kampanj där alla kan engagera sig med gåvor till stöd för påverkansarbetet: ”Rädda våra teleslingor!”.

Läs mer

Lyssna: Så låter det, med och utan slinga

HRFs ljudmiljösimulator visar hur det kan låta för hörselskadade i olika miljöer, bland annat med hörapparater i klassrum med och utan teleslinga. Ljudmiljösimulatorn ger alltså en bild av hur stor skillnad det är mellan att lyssna med hörapparat i M-läge (mikrofon) respektive T-läge (via telespole/teleslinga).

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.