Kategori: Nyhet
Datum:

Nu ska konsekvenserna av ”fritt val” utvärderas, på uppdrag av regeringen

Nu har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra en utvärdering och konsekvensanalys av det hårt kritiserade ”fritt val av hjälpmedel”, samt dess konsekvenser för den enskilde.
– Äntligen, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren. Vi har väntat länge på en seriös genomlysning av ”fritt val”.

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, samt ansvarig för hjälpmedelsfrågorna
Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, samt ansvarig för hjälpmedelsfrågorna

Regeringen Reinfeldt gav Socialstyrelsen i uppdrag att främja införandet av ”fritt val av hjälpmedel” runt om i landet, trots att HRF sedan länge hade påtalat allvarliga systembrister, och trots att HRF efterlyste grundliga genomlysningar av konsekvenserna för den enskilde patienten.

Men den nuvarande regeringen tog till sig HRFs kritik och valde att stoppa de beslutade främjandeåtgärderna. Istället har nu barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra en utvärdering och konsekvensanalys av systemen med så kallat ”fritt val av hjälpmedel”. Särskilt fokus ska läggas på att belysa och analysera hur den enskildes kostnader för hjälpmedel har påverkats där det finns ”fritt val”.

”Inhämta erfarenheter och synpunkter”

I Socialstyrelsens uppdrag ingår att inhämta erfarenheter och synpunkter på ”fritt val” från hjälpmedelsanvändare. Myndigheten ska även ha en dialog med berörda funktionshinderorganisationer, bland annat HRF.

Regeringen vill dessutom få en bedömning av hur huvudmännen – landsting och kommuner – skulle påverkas om ”fritt val av hjälpmedel” skulle få spridning i landet. Vilken effekt skulle ”fritt val” få på deras avgifter och kostnader? Och hur påverkas deras lagstadgade ansvar för att tillhandahålla hjälpmedel inom habilitering/rehabilitering? Vad händer med det ansvaret om hjälpmedel i stor utsträckning skulle komma att förskrivas genom ett så kallat egenvårdsbeslut, det vill säga inom system där ansvaret för att skaffa och betala för hjälpmedel skjuts över på den enskilde.

”Drabbar enskilda hårt”

– För oss hörselskadade är Socialstyrelsens utvärdering synnerligen viktig, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– I vår rapport ”Myternas marknad” har vi visat att fritt val med hörselcheckar har mycket allvarliga brister som drabbar en del enskilda hårt. Vi ser fram emot att dela med oss av våra erfarenheter och synpunkter i dialog med Socialstyrelsen.

Läs mer:

HRFs rapport ”Myternas marknad >>
Tidigare nyhet på HRF.se om budgetpropositionen (2014-11-03) >>

Relaterade nyheter

  • Autotextning imponerade i Almedalen
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Autotextning imponerade i Almedalen

    Klarar autotextningen i powerpoint en snabbpratande föreläsare med ord som "subsidiaritetsprövning"? Svaret är ja, konstaterade HRFs arvsfondsprojekt "Alla kan texta" under Almedalsveckan.

  • Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar

    Blir du ofta trött av vardagens ljud och kommunikationskrav?
    Här är tolv enkla tips på hur du kan hitta vägar till ett hörselsmartare liv, mitt i sommarlugnet.

  • Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Nu inför TV4 autotextning även i tv: ”Trycket blev för stort”

    Nu har TV4 tänkt om. Nyligen, efter en ihållande tittarstorm och hård kritik från HRF, började TV4 autotexta flera direktsända program i linjär tv. "Trycket blev för stort", berättar TV4s tillgänglighetsansvariga.