Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-01-15">15 januari 2013</time>

Nu ska det bli enklare att få arbetshjälpmedel

Nu ska det bli enklare att få arbetshjälpmedel. Användare ska kunna vända sig till en enda myndighet. Det föreslår FunkA-utredningen i sitt slutbetänkande, där HRFs synpunkter har fått tydligt genomslag.

I dag är ansvaret för arbetshjälpmedel delat mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, vilket har skapat stor oklarhet; 30 procent av de som söker arbetshjälpmedel vet inte vart de ska vända sig. Tanken är nu att samla ansvaret hos en myndighet som har specialistkompetens, och man föreslår då Arbetsförmedlingen. Det här kommer inte att innebära merkostnader för staten, enligt regeringens särskilda utredare Cristina Husmark Pehrsson.

Hon föreslår att maxgränsen för Arbetsförmedlingens ersättning till hjälpmedel ska ligga kvar på dagens 100 000 kronor per år både till arbetsgivaren och till arbetstagaren. Men vid synnerliga skäl bör beloppsgränsen kunna överskridas. Utredningen nämner särskilt hjälpmedel för personer med grava syn- och hörselnedsättningar, som ofta är dyra. FunkA-utredningen föreslår även att staten ska garantera att alla som har ett arbete med lönestöd ska ha ett försäkringsskydd som är likvärdigt med skyddet för andra arbetstagare.

Det finns i dag ungefär 800 000 hörselskadade i yrkesverksam ålder (16-64 år).

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.