Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-01-30">30 januari 2016</time>

Nu ska äldreboenden i Jönköping få teleslinga, tack vare HRF-föreningen

Många äldreboenden saknar teleslingor, trots att 40-50 procent av alla över 75 år har en hörselnedsättning. Men i Jönköping kan det snart bli slingor på alla kommunens äldreboenden, tack vare HRF-föreningens outtröttliga påverkansarbete.

Hörselskadades förening i Jönköping har länge kritiserat bristen på tillgänglighet i kommunens äldreboenden och krävt satsningar på bland annat teleslingor. Och nu har de äntligen fått gehör. När HRF-föreningen, med Sven-Ove Rylner i spetsen, skickade in en skrivelse där de än en gång förklarade att avsaknad av slingor och hörhjälpmedel leder till utanförskap, då fick de till slut politikerna att lyssna. Äldrenämnden föreslår nu att frågan om teleslingor ska tas med i kommunens program om funktionshinderpolitiken, som de ska fatta beslut om i april.

Det här är en stor och viktig framgång för HRF Jönköping. Om förslaget antas ska det inte bara installeras teleslingor i samlingsrum på alla kommunens äldreboenden – tekniska nämnden ska även se till att det finns en ansvarig som kan se till att hjälpmedel finns på äldreboendena och att de fungerar.

– För mig är det oerhört viktigt, och det handlar inte bara om situationen på våra äldreboenden, utan för hela vårt samhälle. Det finns ju många personer som är hörselskadade, så det är självklart att våra offentliga miljöer ska vara tillgängliga, säger Cecilia Hjort-Attefall (KD), ordförande i äldrenämnden, till Radio Jönköping.

Nu ska äldre få hjälp med hörseln (Radio P4 Jönköping 2016-01-13)

Fakta om teleslingor (Hörsellinjen.se)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.