Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-09-21">21 september 2019</time>

Nu prövas HRFs krav på teleslinga i domstol

Två kvinnor framför skylt som säger "Stockholms tingsrätt".
Agneta Österman Lindquist och Marianne Rogell Eklund vittnade i Stockholms tingsrätt. Foto: Stefan Andersson/Auris

Just nu prövas HRFs krav på teleslinga i Stockholms tingsrätt, i ett fall där HRF har stämt en lokalägare. Målet är att få en rättspraxis som tydliggör diskrimineringslagen och ger klart besked till alla lokalägare: Se till att teleslinga finns – och att den fungerar!

I april 2018 lämnade HRF in en stämningsansökan mot en konferensanläggning som saknade fungerande teleslinga, trots att lokalen var skyldig att ha en teleslinga. HRF ansåg att det var ett tydligt typexempel och ville därför få en prövning av diskrimineringslagens förbud mot bristande tillgänglighet.

Vittnade om tyst slinga

Nu behandlas ärendet i Stockholms tingsrätt och måndagen den 16 september vittnade två hörselskadade, Agneta Österman Lindquist och Marianne Rogell Eklund, om hur de drabbades när teleslingan i den aktuella lokalen inte fungerade.

Det skulle finnas en teleslinga i lokalen, men Agneta hörde ingenting i sitt cochleaimplantat och Marianne hörde ingenting i sina hörapparater. Det gjorde att de fick problem med att moderera och delta i ett möte i lokalen.

Kan få stor betydelse

Enligt diskrimineringslagen är den som är ansvarig för en verksamhet skyldig att genomföra ”skäliga åtgärder” för att verksamheten ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Teleslinga är en sådan ”skälig åtgärd”. Plan- och bygglagen (Boverkets Byggregler) ställer krav på teleslinga i ny- och ombyggda lokaler som rymmer minst 50 personer,

Om HRF vinner målet sänder domstolen ett tydligt budskap till lokalägare, om vikten av att ha fungerande teleslingor. Det skulle får stor betydelse för hörselskadades möjligheter att vara delaktiga, i hela landet.

Tingsrättens dom väntas om ett par veckor.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.