Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-05-30">30 maj 2021</time>

Nu kraftsamlar HRF kring fyra områden

Klockan 10.36 på söndagen föll klubban efter två dagars bitvis het kongressdebatt om HRFs prioriterade områden 2022-2025.
Kongressen ställde sig bakom förbundsstyrelsens förslag, att kraftsamla kring fyra områden under de kommande åren: organisationsutveckling, hörselvård, arbetsliv och textning.

Redan på lördagen beslutade kongressen att ställa sig bakom de fyra prioriterade områden som förbundsstyrelsen föreslagit:

 • Tillsammans växer vi
 • En hörselvård att lita på
 • Ett hållbart, demokratiskt, arbetsliv
 • Textat, hörbart, demokratiskt

”Måste prioritera”

Syftet med att kraftsamla kring några, utvalda områden är att förbättra förutsättningarna för genomslag, förklarade förbundsordförande Mattias Lundekvam när han presenterade förslaget.

Tidigare har förbundet haft ett handlingsprogram som anger vad HRF vill göra under kongressperioden, men det var ganska omfattande.

– Handlingsprogrammet vid kongressen 2016 blev väldigt ambitiöst, i ärlighetens namn lite för omfattande. Vi måste våga prioritera. Genom att vara tydliga kan vi skapa synlighet kring de områden HRF jobbar med, få möjlighet att själva sätta dagordningen och även frigöra tid för att reagera på saker som händer i omvärlden, sa Mattias Lundekvam.

Livlig debatt

Men vad skulle områdena innehålla, mer i detalj? Vilka motioner skulle gå bifallas och avslås? Den debatten blev en livlig debatt som fortsatte även på söndagen.

Flera frågor väckte stort engagemang. Ljudmiljön i skolan, arbetet för att det ska finnas hörselinstruktörer i alla kommuner, bättre kvalitet på textningen i tv och obligatorisk hörselkontroll inom SFI-undervisningen var några av de frågor som diskuterades.

Starkt stöd

Förbundsstyrelsen instämde i att alla dessa frågor är viktiga och att man nu väljer att prioritera fyra områden inte innebär att man inte gör något på andra områden.

Den linjen fick starkt stöd. Förbundsstyrelsen vann samtliga omröstningar betryggande majoritet, med några smärre justeringar som kongressen beslutade om.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.