Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-03-22">22 mars 2021</time>

Nu finns engelsk autotextning i Google Chrome

Nyhetsvideo från CNN, med mörk textningsruta under till vänster - lätt att flytta omkring på skärmen.

Nu erbjuder Google Chrome automatisk textning av engelskspråkiga videos på webben. Ännu ett exempel på hur textningsutvecklingen just nu tar stormkliv framåt.
Det räcker med ett klick under ”Inställningar”, sedan dyker det upp text så snart någon talar engelska.

På torsdagen lanserade Google Chrome autotextning som en standardfunktion i den senaste versionen av sin webbläsare (Google Chrome 89).

Det var ett efterlängtat besked, men inte oväntat. Google Chrome är en av världens mest använda webbläsare. Och Google har legat i framkant när det gäller att utveckla tal-till-text-funktioner, som automatisk textning.

”Live caption”

Den som vill ha textning går in under ”Inställningar”, väljer ”Avancerat” i menyn, därefter ”Tillgänglighet” – och till sist ”Live caption”.

Sedan dyker textningen upp varje gång det talas engelska i en video eller ljudinspelning, på en grafitgrå platta, som kan flyttas runt på skärmen.

Kan stänga av ljudet

Textningen fungerar även om ljudet är av, vilket är en fördel om du till exempel sitter på ett tåg, ett kontor eller i någon annan miljö där du inte vill störa andra,

Om ljudkvaliteten är dålig eller uttalet otydligt kan textningen halta eller helt upphöra, men för det mesta rullar den på, med enstaka misstag här och var.

Lär sig texta bättre

Än så länge klarar Live captions bara engelska. Men det kan snart ändras.

Automatisk textning bygger på AI, vilket innebär att ”maskinen” hela tiden lär sig och blir allt bättre. Med andra ord: Ju mer textningsfunktionen används, desto bättre blir textningen.

Länkar

Chrome can now caption audio and video (Google 2020-03-18)

Google Announces Live Caption for Chrome For Real-Time Captioning (Google 2020-03-18) 

Relaterade nyheter

  • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

    Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

    Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

  • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

    Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

    Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
    Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

  • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

    Akut audionombrist orsakar årslånga köer

    I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
    "Förödande", säger HRF.