Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-04-02">2 april 2015</time>

Myndigheter ska sprida kunskap om diskrimineringslagen och FN-konventionen

Nu har regeringen gett två myndigheter i uppdrag att informera om att bristande tillgänglighet numera klassas som diskriminering i Sverige. De ska också sprida kunskap om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Åsa Regnér (S), barn, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Victor Svedberg
Åsa Regnér (S), barn, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Victor Svedberg

Den 1 januari 2015 utökades diskrimineringslagen så att bristande tillgänglighet numera klassas som en form av diskriminering. Men det är illa ställt med kunskapen om detta i det svenska samhället. Även innehållet i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är okänt för kommuner, myndigheter med flera.

Kommunikationssatsning

På onsdagen fick därför Myndigheten för delaktighet (MFD) och Diskrimineringsombudsmannen (DO) i uppdrag av regeringen att genomföra en kommunikationssatsning under 2015-2017, för att öka kunskapen om innehållet i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt informera om att bristande tillgänglighet är en form av diskriminering.

Motverka diskriminering

– Regeringens syfte med uppdraget är att motverka diskriminering genom att öka kunskap och medvetenhet om dessa rättigheter samt att bidra till en ökad delaktighet och tillgänglighet, säger barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som tycker att det är viktigt att arbetet genomförs i nära kontakt med funktionshindersorganisationerna.

Pressmeddelande:

Ny kommunikationssatsning för att förebygga diskriminering av personer med funktionsnedsättning (Socialdepartementet 2015-04-01)

 

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.