Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-28">28 mars 2017</time>

Tutförbud i Mullsjö, för hörselns skull

– Det har varit rena visselorkanen på en del matcher! Det säger Mattias Carlsson, marknadschef för Mullsjö AIS, som nu har beslutat att förbjuda alla former av visselpipor, tutor och blåsinstrument i sin hemmahall, Nyhemshallen. Klubben vill ta tydlig ställning mot hörselskadligt buller, något som är ett problem i många idrottshallar runt om i landet.

Höga ljudnivåer är inte ovanligt i idrottssammanhang. På många arenor är det vanligt med en högljudd kakofoni av tutor, visselpipor och till och med smällare. Många hallar har problem med dålig akustik, så att oväsendet från tutor av olika slag blir öronbedövande och dränker ljudet av klackarna.

60-70 tutor

Även Mullsjö Allmänna Innebandysällskap, Mullsjö AIS, har haft problem med högt ljud i sin hemmahall. Efter en särskilt bullrig match i söndags, med fler tutor än vanligt, konstaterade funktionärerna att det gjorde ont i öronen. Risken för hörselskador var påtaglig.
– Visst ska det vara lite livligt när det är match. Men här handlade det om 60-70 tutor – vissa extremt vassa i tonen, berättar Mattias Carlsson.

”Kan ge nedsatt hörsel och tinnitus”

På tisdagen gick klubben därför ut med följande besked: ”Från och med i dag och tills vidare gäller förbud mot alla former av tutor, visselpipor och blåsinstrument inne i Nyhemshallen. Mullsjö AIS vill skapa en miljö i Nyhemshallen med härlig och livlig inramning. Tutor, visselpipor och blåsinstrument motverkar detta. I tillägg till detta kan kraftfulla instrument öka bullernivån till en nivå som kan ge nedsatt hörsel och tinnitus. Vi uppmanar alla våra besökare att inte ta med tutor, visselpipor och blåsinstrument till arenan. Används dessa på plats kommer dessa att omhändertas.”

”Ett evigt tutande”

– Reaktionerna har varit nästan uteslutande positiva, berättar Mattias Carlsson.
– Folk tycker att det har varit ett evigt tutande, som förstör stämningen. Det är inte kul längre när klackarnas ramsor inte längre hörs. Och det vore verkligen hemskt om någon skulle ta skada av ljudet.

I media rapporteras det allt oftare om hur såväl besökare som spelare och säkerhetspersonal utsatts för hörselskadligt ljud. Det förekommer också att hörselskadade, särskilt personer med tinnitus, drar sig för att besöka idrottsevenemang av oro för att utsättas för högt ljud.
En stor del av problemen beror på att hallarna har dålig akustik. Att anlita akustiker är därför ett viktigt första steg mot bättre ljudmiljö inom idrotten.

Länkar

Mullsjö AIS inför förbud mot tutor, visselpipor och blåsinstrument (Mullsjö AIS 2017-03-28)

Mullsjö AIS inför förbud mot visslor och tutor (SVT Nyheter Jönköping 2017-03-29)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.