Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-20">20 oktober 2014</time>

Miljardsatsning på bättre skolmiljö – viktigt genombrott för HRFs ljudmiljöarbete

Regeringen vill lägga en miljard kronor på bättre arbetsmiljöer i skolan, bland annat bullerdämpande åtgärder.
– Mycket glädjande! Vårt arbete för en ljudsmart skola är på väg att få ett riktigt genombrott, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

I rapporten ”Kakofonien” konstaterade HRF att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan var ett problem i stort sett hela tiden. De usla ljudmiljöerna i lärande miljöer var därför en central del av HRFs ljudmiljökampanj 2010-2011.

Sedan dess har HRF drivit kravet på åtgärder för en ljudsmart skola, genom kontakter med företrädare för olika partier, myndigheter, lärarorganisationer, skolledare med flera. Det har varit möten, överläggningar, konferenser, skrivelser, utspel i media och ljudmiljöföreläsningar hos riksdagens utbildningsutskott. ”Smartare ljudmiljö=smartare skola” var dessutom en av de frågor HRF drev i valrörelsen.

Bullerdämpande, tillgängliga lokaler

Och på måndagen meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att regeringen nu vill investera en miljard i bättre arbetsmiljö i skolan – bland annat bra ljudmiljö.
– Lokalerna ska vara bullerdämpande, ha god ventilation och vara tillgängliga för elever och personal med funktionsnedsättning, berättade bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Från icke-fråga till central miljöfråga

Här har HRF verkligen gjort skillnad, anser Jan-Peter Strömgren:
– För några år sedan var ljudmiljön en ”icke-fråga”, men steg för steg har vi flyttat denna miljö- och tillgänglighetsfråga högre upp på agendan. Och nu är det en tydlig del av miljöpolitiken, säger han.
– Regeringens förslag är ett erkännande av ljudmiljöns betydelse, och det är ett stort och mycket glädjande steg i rätt riktning. Bra ljudmiljö är viktigt för såväl barn som vuxna i skolan – och helt avgörande för hörselskadade elever och lärare.

I budgetpropositionen för 2015 kommer regeringen att föreslå att det avsätts 100 miljoner kronor till satsningen på bättre arbetsmiljö i skolan, och beräknar att det sedan behövs 300 miljoner kronor per år för 2016-2018. Totalt omfattar satsningen 1 miljard kronor under 2015-2018.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.