Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-11-21">21 november 2018</time>

DO stämmer Malmö universitet för diskriminering

Hand med penna, papper, mobil.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) drar Malmö universitet inför rätta, sedan en student med hörselnedsättning inte fått tillgång till teleslinga. Universitetet har därmed diskriminerat studenten genom bristande tillgänglighet, anser DO.

Den hörselskadade studenten påbörjade en utbildning vid Malmö universitet hösten 2016. Inför terminsstarten kontaktade hon universitets stödenhet för personer med funktionsnedsättning och berättade om vilken tillgänglighet hon behövde för att kunna ta del av undervisningen. Men trots att hon gjorde klart att sitt behov av teleslinga använde föreläsarna sällan mikrofon och föreläsningarna hölls återkommande i salar utan teleslinga. Studenten påtalade det till universitetet, ändå fortsatte problemen under våren 2017.

Det här innebär att Malmö universitet inte har vidtagit skäliga åtgärder för att den hörselskadade studenten skulle komma i en ”jämförbar situation” med andra studenter, anser DO, som nu stämmer universitetet. DO anser att staten, som ansvarar för universitetet, ska betala diskrimineringsersättning till studenten.

– Den här studenten har inte fått det stöd som hon har rätt till vilket har lett till att hon inte har kunnat ta del av undervisningen. Malmö universitet har enligt DO brustit i att leva upp till de krav på tillgänglighet som man ska kunna ställa på en statlig myndighet, säger Josefina Yalo, processförare på DO.

Länkar

Malmö universitet diskriminerade student med hörselnedsättning (pressmeddelande från DO 2018-11-20)

Funktionsnedsättning som diskrimineringsgrund (DO.se)

 

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.