Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-02">2 november 2013</time>

Ljudöverkänslighet kan minskas genom KBT-behandling, visar ny avhandling

Har du problem med ljudöverkänslighet, så kallad hyperacusis? En ny doktorsavhandling av psykologen och psykoterapeuten Linda Jüris visar att behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) kan minska eller till och med ta bort besvären.

linda_juris

Det finns olika typer av ljudöverkänslighet. Den vanligaste formen är hyperacusis, det vill säga att vardagliga ljud upplevs som obehagligt starka, ibland smärtsamma. Det är oklart hur många som har problem med detta, men cirka 2–3 procent av befolkningen beräknas ha svåra besvär. Så många som 6–8 procent kan vara ljudöverkänsliga i någon grad, enligt en en studie från 2007.

Nu har psykologen och psykoterapeuten Linda Jüris undersökt om KBT-behandling är en effektiv behandlingsmetod vid hyperacusis. I torsdags doktorerade hon med avhandlingen ”Hyperacusis: Clinical Studies and Effect of Cognitive Behaviour Therapy” vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala Universitet.

Studien omfattade 62 patienter som delades in i två försöksgrupper. Den ena deltog i KBT-behandling, den andra fick ingen behandling. Senare fick även den andra gruppen KBT-behandling. Avhandlingen visar att patienter från båda grupperna fick markant minskade besvär av behandlingen.

Personer som har besvär med ljudöverkänslighet bör inte skydda sig mot vanliga vardagsljud, eftersom det kan öka besvären. Detta är också ett råd som HRF har gett i många år, bland annat via Hörsellinjen och broschyren Att leva med ljudöverkänslighet (pdf).

Men det kan vara svårt att tala om för sig själv att ljudet från vattenkranen, bilens motorljud eller andra ljud i vardagen inte är skadligt starka när det faktiskt känns så. Det är då det är viktigt att få hjälp med att förhålla sig till sina ljudupplevelser, till exempel genom KBT-behandling.

Men alltför många får fortfarande dåliga råd när de söker vård, berättar Linda Jüris till SVT Nyheter:
– Det är ganska vanligt att man får hjälp med att skydda sina öron. Man kanske får specialgjorda öronproppar utskrivna eller så. Men om man skyddar sina öron för mycket, i sammanhang där man inte behöver göra det, så blir hörselsystemet ännu känsligare.

En viktig del av KBT-behandlingen är att få kunskap om hur hörselsystemet fungerar och att träna på att hantera de vardagsljud man tycker är obehagliga.

– Genom att man får lära sig att på ett gradvis och kontrollerat sätt att utsätta sig för en normal ljudmiljö, så normaliseras hörselsystemet igen, berättar Linda Jüris.


Tidigare artikel om ljudöverkänslighet, Aftonbladet 2012-02-06: ”Jag gick omvägar för att slippa ljud”

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.