Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-02">2 november 2013</time>

Ljudöverkänslighet kan minskas genom KBT-behandling, visar ny avhandling

Har du problem med ljudöverkänslighet, så kallad hyperacusis? En ny doktorsavhandling av psykologen och psykoterapeuten Linda Jüris visar att behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) kan minska eller till och med ta bort besvären.

linda_juris

Det finns olika typer av ljudöverkänslighet. Den vanligaste formen är hyperacusis, det vill säga att vardagliga ljud upplevs som obehagligt starka, ibland smärtsamma. Det är oklart hur många som har problem med detta, men cirka 2–3 procent av befolkningen beräknas ha svåra besvär. Så många som 6–8 procent kan vara ljudöverkänsliga i någon grad, enligt en en studie från 2007.

Nu har psykologen och psykoterapeuten Linda Jüris undersökt om KBT-behandling är en effektiv behandlingsmetod vid hyperacusis. I torsdags doktorerade hon med avhandlingen ”Hyperacusis: Clinical Studies and Effect of Cognitive Behaviour Therapy” vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala Universitet.

Studien omfattade 62 patienter som delades in i två försöksgrupper. Den ena deltog i KBT-behandling, den andra fick ingen behandling. Senare fick även den andra gruppen KBT-behandling. Avhandlingen visar att patienter från båda grupperna fick markant minskade besvär av behandlingen.

Personer som har besvär med ljudöverkänslighet bör inte skydda sig mot vanliga vardagsljud, eftersom det kan öka besvären. Detta är också ett råd som HRF har gett i många år, bland annat via Hörsellinjen och broschyren Att leva med ljudöverkänslighet (pdf).

Men det kan vara svårt att tala om för sig själv att ljudet från vattenkranen, bilens motorljud eller andra ljud i vardagen inte är skadligt starka när det faktiskt känns så. Det är då det är viktigt att få hjälp med att förhålla sig till sina ljudupplevelser, till exempel genom KBT-behandling.

Men alltför många får fortfarande dåliga råd när de söker vård, berättar Linda Jüris till SVT Nyheter:
– Det är ganska vanligt att man får hjälp med att skydda sina öron. Man kanske får specialgjorda öronproppar utskrivna eller så. Men om man skyddar sina öron för mycket, i sammanhang där man inte behöver göra det, så blir hörselsystemet ännu känsligare.

En viktig del av KBT-behandlingen är att få kunskap om hur hörselsystemet fungerar och att träna på att hantera de vardagsljud man tycker är obehagliga.

– Genom att man får lära sig att på ett gradvis och kontrollerat sätt att utsätta sig för en normal ljudmiljö, så normaliseras hörselsystemet igen, berättar Linda Jüris.


Tidigare artikel om ljudöverkänslighet, Aftonbladet 2012-02-06: ”Jag gick omvägar för att slippa ljud”

Relaterade nyheter

  • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

    Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

    Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

  • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

    Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

    Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
    Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

  • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

    Akut audionombrist orsakar årslånga köer

    I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
    "Förödande", säger HRF.