Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-02-06">6 februari 2015</time>

Ljudnivån i skolmatsalar lika hög som vid hård trafik

Skolelever äter sin lunch i en miljö som låter lika mycket som en hårt trafikerad gata. Detta rapporterar Sveriges Radio efter att ha gjort ljudnivåmätningar i skolmatsalar runt om i landet. Satsa på akustikåtgärder, uppmanar HRF, som sedan länge driver kravet på en ljudsmart skola.

Sveriges Radio har besökt drygt 70 skolor runt om i landet och mätt ljudnivåerna i skolmatsalarna med en ljudnivåmätare. I en fjärdedel av skolorna uppmättes ljudnivåer på 80 decibel (db) eller mer, vilket kan jämföras med hård trafik, en fullsatt restaurang eller ljudet av en dammsugare. Ljudnivån för ett samtal i normal ton är cirka 65 db.

Rätt åtgärder krävs

Bra ljudmiljö är viktigt för såväl barn som vuxna i skolan och helt avgörande för hörselskadade elever och lärare. Just skolmatsalar är kända för att ha mycket dåliga ljudmiljöer och många elever upplever att de inte får den paus som de behöver under lunchrasten. De känner sig stressade och får ont i huvudet och magen och i vissa fall undviker de att gå till matsalen. Det går att få en bra ljudmiljö med rätt åtgärder och HRF anser att alla kommuner bör:

 • Mäta och kartlägga ljudmiljön i alla skolor
 • Skyndsamt vidta åtgärder för bättre ljudmiljö, med stöd av akustikexperter
 • Utbilda rektorer och andra skolansvariga om ljudmiljö – problem och lösningar.

HRFs ljudmiljöarbete ger resultat

I oktober 2014 meddelade regeringen att de vill lägga en miljard kronor under 2015-2018 på bättre arbetsmiljöer i skolan, bland annat bullerdämpande åtgärder. Förslaget är ett erkännande av ljudmiljöns betydelse, och ett glädjande steg i rätt riktning, tycker HRF. Arbetet för en ljudsmart skola har HRF drivit länge, senast i valrörelsen 2014, då vi gick ut med budskapet: ”Smartare ljudmiljö=smartare skola”.

I rapporten ”Kakofonien” 2010, konstaterade HRF att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan var ett problem i stort sett hela tiden. De dåliga ljudmiljöerna i lärande miljöer var därför en central del av HRFs ljudmiljökampanj 2010-2011. HRF har i det dagliga arbetet om ljudmiljön i skolan, kontakt med företrädare för olika partier, myndigheter, lärarorganisationer, skolledare med flera.

Länkar

HRF: Miljardsatsning på bättre skolmiljö – viktigt genombrott för HRFs ljudmiljöarbete

HRFs valblad: Smartare ljudmiljö = smartare skola

HRFs ljudmiljörapport Kakofonien: kapitel om ljudmiljön i restauranger

HRFs ljudmiljörapport Kakofonien: kapitel om ljudmiljön i skolan

HRFs ljudmiljörapport Kakofonien: Ljudstyrka i decibel

Sveriges Radio: Grafik: Så mycket bullrar skolmatsalarna

Sveriges Radio: #lunchbuller: Detta gäller och så gjorde vi mätningarna

Twitter: Inlägg med hashtagg #lunchbuller

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.