Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-20">20 september 2015</time>

Ljudmiljön lyfts fram i miljardsatsning på skolrenovering

Ljudmiljön i skolan nämns särskilt när regeringen nu går vidare med sin utlovade satsning på upprustning av skollokaler – den så kallade ”skolmiljarden”. Totalt kan det bli investeringar på över fyra miljarder kronor, eftersom staten står för högst 25 procent av renoveringskostnaderna.

I sin vårbudget meddelade regeringen att de kommer att satsa 330 miljoner per år under 2016-2018 på ”upprustning av skollokaler”, för att förbättra arbetsmiljön i skolan.

Nyligen kom den förordning som reglerar den nya satsningen, och där framgår den slår fast att bidrag endast kan gå till satsningar som omfattar tre huvudområden: lärmiljö, arbetsmiljö och energianvändning. Som exempel på arbetsmiljöåtgärder nämns särskilt ljudmiljön, vilket innebär en viktig framgång för HRFs påverkansarbete när det gäller ljudmiljö.

Bra med helhetsperspektiv

Att bidrag bara går till renoveringar som har ett helhetsperspektiv på såväl lärmiljö som arbetsmiljö är bra, anser HRF. Det skapar bättre förutsättningar för att skolorna uppmärksammar taluppfattbarhet och andra ljudmiljöaspekter som är särskilt viktiga för hörselskadade.

Kan bli över fyra miljarder till skolmiljön

Nu står det också klart att för varje bidragskrona måste skolhuvudmännen satsa tre kronor själva. Sammanlagt kan alltså skolmiljösatsningarna uppgå till över fyra miljarder kronor.
HRF har tidigare kallat Bra ljudmiljö

HRF gav 2010 ut rapporten ”Kakofonien”, som satte ljudmiljöfrågan på samhällets dagordning, och har sedan dess bedrivit intensivt påverkansarbete för en ”ljudsmart skola” – något som är viktigt för alla som vistas i skolan, men särskilt viktigt för hörselskadade elever och lärare. Regeringens miljardsatsning har HRF tidigare kallat ”ett viktigt genombrott för bättre ljudmiljö i skolan”.

Förordning (2015:552) om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Tidigare artiklar om skolmiljarden på HRFse:

Satsning på skollokaler i regeringens vårbudget kan bli lyft för skolmiljön (2015-04-15)

”Bättre ljudmiljö ger bättre skolresultat” (2015-05-18)

Nu utlovar Fridolin satsningar för att hörselskadade ska får det bättre i skolan (2015-03-19)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.