Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-05-02">2 maj 2013</time>

Läkare anmäld för vägran att skaffa hörapparater

En läkare som vägrar använda hörhjälpmedel har nu anmälts till Socialstyrelsen. Läkaren, som jobbar vid en vårdcentral i Norrköping, har konstaterad hörselnedsättning och har rekommenderats utprovning av hörapparat, men vägrar använda några hörhjälpmedel. Anmälan har gjorts av verksamhetschefen, som anser att hörselproblemen får konsekvenser för patientsäkerheten och även i utbytet med kollegerna.

Förnekande av hörselproblem och vägran att skaffa hörapparat och hjälpmedel som underlättar är ett utbrett problem. Undersökningar som HRF har gjort visar att det är vanligt att vänta i tio års tid innan man gör något åt sina hörselproblem, trots att dröjsmål leder till utanförskap, slitningar i relationer med andra och även kan innebära hälsorisker. Huvudvärk, stress och allvarligare utmattningssymptom är inte ovanligt hos personer som väntar med att söka hjälp för sina hörselproblem.

Dagens Medicin

Folkbladet

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.