Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-01-16">16 januari 2014</time>

Lagförslag mot bristande tillgänglighet kommer 18 mars, uppger regeringen

Den 18 mars avser regeringen att lägga fram ett lagförslag om ”Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering”. Detta innebär en viktig delseger för hela funktionshinderrörelsen, däribland HRF, som tillsammans har kämpat för lagstiftning mot otillgänglighet i många år.

Integrationsminister Erik Ullenhag med HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, på Torsdagsaktionen.
Integrationsminister Erik Ullenhag med HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, på Torsdagsaktionen.

I dag, torsdag, samlas Torsdagsaktionen utanför regeringskansliet Rosenbad igen, precis som varje torsdag i över två år. I ur och skur, vecka efter vecka, har representanter för i stort sett hela funktionshinderrörelsen med övertygelse och envishet mött ministrar på väg till regeringens torsdagssammanträde och påmint om vikten av en lagstiftning som värnar vår rätt till tillgänglighet och delaktighet.

Men i dag lär stämningen i gänget utanför Rosenbad vara ljusare än på länge, för nu är regeringen äntligen på gång med ett lagförslag. Enligt regeringens lista över kommande propositioner ska Arbetsmarknadsdepartementet den 18 mars lägga fram en proposition om ”Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering” till riksdagen. Ansvarig minister är Erik Ullenhag (FP).

Samtidigt är HRF och övriga organisationer försiktiga med att jubla, eftersom det fortfarande är helt okänt vad lagförslaget kommer att innehålla.Organisationerna har inte involverats i beredningsarbetet.

Lika Unika skriver på sin blogg: ”Att förslaget kommer är en framgång i sig men när framgången ska mätas måste innehållet, inte själva propositionen, vara grunden för hur högt jublet ska stiga. Om lagförslaget ger oss ett starkt verktyg och en press på hela samhället för omställning mot tillgänglighet och delaktighet för alla och för att vi ska ”göra rätt från början”, ja då kan inte jublet känna några gränser. Om så är fallet vet vi först den 18 mars.”

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.