Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-02-05">5 februari 2013</time>

Kvinna DO-anmäler Arbetsförmedlingen för vägran att boka skrivtolk

En hörselskadad kvinna nekades skrivtolk vid möte med Arbetsförmedlingen i Hässleholm. Istället fick hon beskedet: ”Vi upprepar tills du uppfattar”. Nu har Arbetsförmedlingen anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

13846
Den gravt hörselskadade kvinnan hade begärt skrivtolk på möten med Arbetsförmedlingen. Hon hade förklarat att hon behöver skrivtolk vid möten med myndighetspersoner för att kunna vara säker på att hon uppfattar allt som sägs, berättar tidningen Norra Skåne.

Skulle ”upprepa allt” tills hon hörde

Men vid ett möte på Arbetsförmedlingen i Hässleholm upplevde hon att hon blev sarkastiskt bemött när hon påpekade sitt behov av skrivtolk, och senare fick hon besked om att de inte kunde boka skrivtolk vid varje möte med henne. Istället sa handläggarna att de skulle upprepa allt de sade till dess att de fått klart för sig att hon uppfattat rätt.

Kvinnan upplevde detta som mycket kränkande och diskriminerande. Hon gjorde därför en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Kan vara brott mot förvaltningslagen

Myndigheter är skyldiga att anordna tolk vid behov, enligt förvaltningslagen. I 8 § står det: ”När en myndighet har att göra med någon som inte behärskar svenska eller som är allvarligt hörsel- eller talskadad, bör myndigheten vid behov anlita tolk.”

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.