Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-05-14">14 maj 2013</time>

Kraftig ökning av barn som störs av buller i skolan

miljohalsorapport2013_0

Allt fler barn är besvärade av buller i skolan och förskolan, framför allt störande ljud från andra barn. Det visar ”Miljöhälsorapport 2013” om barns miljö och hälsa, som tagits fram av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska Institutet i samarbete med Socialstyrelsen.

Hörselskadorna bland barn har inte ökat, men den enkät som miljöhälsorapporten är baserad på visar tydligt att allt fler barn upplever ljudmiljön i skolan som störande. Andelen som störs av ljud från andra barn ökade från 18 till 31 procent mellan år 2003 och 2011. Särskilt illa är det under måltiderna; var tredje 12-åring uppger att de störs av bullret i skolmatsalen.

Detta innebär hälsorisker, konstaterar Miljöhälsorapporten. Störande ljudmiljöer kan till exempel orsaka försämrad koncentration och sömn, samt fysiologiska stressreaktioner, trötthet och huvudvärk. Buller kan också försvåra taluppfattning, inlärning och läsförståelse.

Problemen med dålig ljudmiljö i skolan och förskolan har HRF beskrivit i rapporten ”Kakofonien” (HRF 2010). Vi driver också krav på att ansvariga myndigheter ska skärpa regelverken och ställa tydliga krav på bra ljudmiljö i skolan och andra miljöer för kommunikation och koncentration.

Miljöhälsorapport 2013 (pdf)

Inslag i TV4 Nyheterna (otextat)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.