Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-07-04">4 juli 2018</time>

Konstruktivt samtal med minister om kritiserat tolktjänstbeslut

En grupp personer sitter i ring i ett tält. En av dem är Mattias Lundekvam, HRF, och en annan är statsrådet Lena Hallengren.

På tisdagen träffade HRF och andra hörsel- och dövorganisationer statsrådet Lena Hallengren (S) i Almedalen, med anledning av regeringens hårt kritiserade 45-miljonerssatsning på det befintliga systemet för tolktjänst. Det blev ett konstruktivt samtal, med sikte på att hitta vägar framåt och lösningar för tolkanvändare runt om i landet.

Strax före midsommar beslutade regeringen att satsa 45 miljoner kronor på det befintliga, hårt kritiserade tolktjänstsystemet för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet.
Kritiken lät inte vänta på sig. Beslutet innebar att regeringen ignorerade kritiken och körde över tolkanvändarnas organisationer, som under många år efterlyst en genomgripande reform.

Skarp skrivelse till Hallengren

I en skarp skrivelse till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren skrev sju hörsel- och dövorganisationer, däribland HRF: ”Vi som företräder tolkanvändarna har […] under lång tid varit tydliga med att tolktjänsten behöver vara sammanhållen under ett statligt huvudmannaskap. Vi har förespråkat ett sammanhållet system, med en ingång för tolkanvändaren, oavsett vem som har betalningsansvar. Det skulle förenkla för den enskilde, samtidigt som det skulle minska samhällets kostnader för administration”.
Men regeringen lade alltså istället 45 miljoner kronor på det befintliga systemet.

Hitta vägar framåt

Vid tisdagens samtal i Almedalen lyssnade Lena Hallengren in kritiken. Som relativt nytt statsråd hade hon inte träffat organisationernas företrädare i denna fråga tidigare.
– Det var ett möte som präglades av en konstruktiv vilja att hitta lösningar – vägar framåt, tycker HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.