Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-01-16">16 januari 2019</time>

Johanna Mesch blir Sveriges första döva professor

Närbild på kvinna med halvlångt, blont hår och glasögon.

Sverige och Norden har nyligen fått sin första döva professor. Det är Johanna Mesch, doktor i lingvistik, som nu har utsetts till professor i teckenspråk vid Institutionen för lingvistik, Stockholms Universitet.

Johanna Mesch är ämnesföreträdare för teckenspråk vid Institutionen för lingvistik vid Stockholms Universitet och undervisar i svenskt teckenspråk (lingvistik).

Hon disputerade 1998 med avhandlingen Teckenspråk i taktil form – turtagning och frågor i dövblindas samtal på teckenspråk. Hennes forskning omfattar även tvärspråkliga jämförelser mellan tecknade språk.

Mellan 2009 och 2011 var Johanna Mesch projektansvarig för uppbyggnaden av det treåriga forskningsprojektet Korpus för det svenska teckenspråket.

I dag arbetar Johanna Mesch med det treåriga forskningsprojektet TATE – Från tal till tecken – att lära sig Svenskt teckenspråk som andraspråk (2017-2019), tillsammans med Krister Schönström.

Läs mer om professor Johanna Mesch

Foto: Björn Andersson 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.