Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-03-27">27 mars 2020</time>

HRF skjuter upp kongressen i maj 2020

Utsikt över kongresshall full med människor, röd scen med HRFs logga i förgrunden.
Foto: Lasse Hejdenberg

Nu är det klart att HRFs planerade kongress i maj skjuts på framtiden. Förbundsstyrelsen har kommit fram till att evenemanget inte är möjligt att genomföra den 29–31 maj, på grund av den pågående coronapandemin.
I samma stund som beslutet skickades ut till HRFs föreningar och distrikt meddelade regeringen att det nu är förbjudet att ha sammankomster med fler än 50 personer.

Det historiska beslutet att skjuta upp kongressen fattades nyligen av förbundsstyrelsen, som är HRFs högsta beslutande organ mellan kongresserna.

En enig förbundsstyrelse konstaterade att beslutet var nödvändigt av omsorg om medlemmarnas hälsa samt för att ta ansvar för att minska smittspridningen i landet.

Inga möten med fler än 50 personer

På fredagen kom på också regeringens besked, att det nu är förbjudet att ha sammankomster med fler än 50 personer.

Det är osäkert hur länge det förbudet kommer att gälla och hur coronakrisen kommer att utveckla sig, men det står klart att detta allvarliga hot mot människors liv och hälsa kommer att finnas kvar under hela våren – och kanske även in i sommaren. Att planera för kongress i närtid är därför helt omöjligt.

Inga nya datum föreslås

Det finns i dag inga förslag på nya datum för kongressen, men frågan kommer upp på förbundsstyrelsen sammanträde den 22–23 april – ett sammanträde som genomförs på distans, i enlighet med förbundets mötesrestriktioner.

Det kan dröja innan det går att ens lägga förslag på ny tidpunkt för en kongress, med tanke på det mycket osäkra läget.

Det blir kongress, längre fram

Förbundsstyrelsen för fortlöpande dialog med både revisorer och valberedning om hur den demokratiska processen i HRF kan säkerställas, nu när kongressen skjuts upp.

Även i kristider är och förblir HRF en demokratisk organisation, där medlemmarna ska ha en stark röst och vara med och fatta beslut via sina föreningar. Det innebär att HRF kommer att ha kongress, även om det just nu är oklart när.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.