Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-12-19">19 december 2019</time>

HRF överklagar beslut om abonnemangsavgift

En grupp personer står ute på torg och diskuterar.
HRF-medlemmen Birgitta Tell (t v i orange) är den "klagande" parten i HRFs överklagande till förvaltningsrätten. Här diskuterar hon abonnemangsavgiften med regionrådet Karin Sundin (S). Foto: Alexander von Sydow

På onsdagen överklagade HRF det hårt kritiserade beslutet om abonnemangsavgift på hörapparater i Region Örebro län. Nu blir det förvaltningsrättens sak att pröva beslutet – och att upphäva det, om det visar sig stå i strid med lagen.

För en månad sedan beslutade Region Örebro län att införa en abonnemangsavgift på hjälpmedel. Från och med årsskiftet måste hörselskadade därför betala överpris för sina hörapparater. Vid fem års användning får den enskilde betala totalt 4 500 kronor för två hörapparater, trots att de bara kostar regionen 2 200 kronor i inköp.

Brott mot två lagar

Trots protester och varningar om att det nya avgiftssystemet kan vara olagligt röstade regionfullmäktige ja till abonnemangsavgiften.

Men nu överklagar HRF beslutet, via medlemmen Birgitta Tell. I överklagandet anges att abonnemangsavgiften inte är förenlig med kommunallagens självkostnadsprincip och bestämmelser om avgiftsuttag. Avgiften strider även mot hälso- och sjukvårdslagens krav på ”vård på lika villkor”.

Vill få beslutet upphävt

– Vi anser att abonnemangsavgiften står i strid med både kommunallagen och hälso- och sjukvårdslagen. Därför är det oerhört viktigt att få beslutet prövat i förvaltningsrätten, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.
– Vi hoppas att rätten upphäver regionfullmäktiges beslut. Gör de inte det får vi ett klart besked om att lagarna inte räcker till för att skydda hörselskadades rätt till vård på lika villkor – och då behöver lagarna ses över. Vi kan aldrig acceptera lagstiftning som tillåter negativ särbehandling.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.