Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-08-14">14 augusti 2018</time>

Hörselskadade Tim, 7 år, vann strid om rätt till skolskjuts

Blå hållplatsskylt för skolskjuts

Det var fel av Halmstads kommun att neka hörselskadade Tim, 7 år, skolskjuts från hemmet. Att Tim har hörapparater innebär inte att det är säkert för honom att gå till den anvisade hållplatsen. Det slår förvaltningsrätten fast i en ny dom.

Familjen Herrlin är överlycklig i dag. När skolan börjar kommer Tim att få skolskjuts från sitt hem i Dragabol, två mil utanför Halmstad. Det har kommunen beslutat, som en följd av förvaltningsrättens ”reprimand”.

”Jag är livrädd”

Annat var det för ett år sedan. Då meddelade kommunen att skolskjutsen skulle stanna 1,5 kilometer från hemmet. Tim måste ta sig till hållplatsen via en smal, kurvig väg genom skogen, utan belysning – trots att han är hörselskadad och har svårt att höra att bilar närmar sig.

”Jag är livrädd”, sa Tims pappa, Anders Herrlin, till Hallandsposten då. Han konstaterade att vägen är farlig för vilken sjuåring som helst, och att Tim som hörselskadad skulle vara ännu mer utsatt.

Trots det hävdade Halmstad kommun att ”de svårigheter som hörselnedsättningen medför borde kunna kompenseras av Tims syn och med hans hörapparat”, enligt Hallandsposten.

Svårt att uppfatta annalkande fordon

Men nu, efter ett års väntan, får familjen Herrlin stöd av förvaltningsrätten. Domstolen slår fast att kommunen borde ha beviljat Tim skolskjuts från hemmet – vägen till hållplatsen är inte helt säker och en sjuåring är inte mogen att ta sig dit på egen hand.

Förvaltningsrätten konstaterar också att Tims hörselskada har betydelse, och att hans båda hörapparater inte ändrar på det: ”Tims hörselnedsättning gör det svårt att skilja ut och lokalisera annalkande fordon, varifrån de kommer och hur snabbt de kommer”, skriver domstolen.

Får ta strid för säker skolväg

Det här är inte första gången en familj måste ta strid mot sin kommun för rätten till säker skolväg för sitt hörselskadade barn. Även i Halland har det hänt tidigare, bland annat i Laholms kommun, i ett snarlikt fall som Auris berättade om (nr 8-2012).

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.