Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-08-14">14 augusti 2018</time>

Hörselskadade Tim, 7 år, vann strid om rätt till skolskjuts

Blå hållplatsskylt för skolskjuts

Det var fel av Halmstads kommun att neka hörselskadade Tim, 7 år, skolskjuts från hemmet. Att Tim har hörapparater innebär inte att det är säkert för honom att gå till den anvisade hållplatsen. Det slår förvaltningsrätten fast i en ny dom.

Familjen Herrlin är överlycklig i dag. När skolan börjar kommer Tim att få skolskjuts från sitt hem i Dragabol, två mil utanför Halmstad. Det har kommunen beslutat, som en följd av förvaltningsrättens ”reprimand”.

”Jag är livrädd”

Annat var det för ett år sedan. Då meddelade kommunen att skolskjutsen skulle stanna 1,5 kilometer från hemmet. Tim måste ta sig till hållplatsen via en smal, kurvig väg genom skogen, utan belysning – trots att han är hörselskadad och har svårt att höra att bilar närmar sig.

”Jag är livrädd”, sa Tims pappa, Anders Herrlin, till Hallandsposten då. Han konstaterade att vägen är farlig för vilken sjuåring som helst, och att Tim som hörselskadad skulle vara ännu mer utsatt.

Trots det hävdade Halmstad kommun att ”de svårigheter som hörselnedsättningen medför borde kunna kompenseras av Tims syn och med hans hörapparat”, enligt Hallandsposten.

Svårt att uppfatta annalkande fordon

Men nu, efter ett års väntan, får familjen Herrlin stöd av förvaltningsrätten. Domstolen slår fast att kommunen borde ha beviljat Tim skolskjuts från hemmet – vägen till hållplatsen är inte helt säker och en sjuåring är inte mogen att ta sig dit på egen hand.

Förvaltningsrätten konstaterar också att Tims hörselskada har betydelse, och att hans båda hörapparater inte ändrar på det: ”Tims hörselnedsättning gör det svårt att skilja ut och lokalisera annalkande fordon, varifrån de kommer och hur snabbt de kommer”, skriver domstolen.

Får ta strid för säker skolväg

Det här är inte första gången en familj måste ta strid mot sin kommun för rätten till säker skolväg för sitt hörselskadade barn. Även i Halland har det hänt tidigare, bland annat i Laholms kommun, i ett snarlikt fall som Auris berättade om (nr 8-2012).

Relaterade nyheter

  • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

    Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

    Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

  • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

    Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

    Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
    Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

  • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

    Akut audionombrist orsakar årslånga köer

    I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
    "Förödande", säger HRF.