Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-22">22 oktober 2019</time>

Hörselskadade föreslås få betala dubbelt för hörapparater

Öra med hörapparat, bakifrån.

Nu är det hårt kritiserade förslaget om månadsavgift på hörapparater tillbaka på bordet i Örebro län. ”Rösta nej!” uppmanar HRF regionpolitiker i Örebro län, inför onsdagens sammanträde i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

För ett par veckor sedan beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län att återremittera ett förslag om att införa en abonnemangsavgift på hjälpmedel – bland annat hörapparater. Efter en våg av kritik, från bland andra Hörselskadades Riksförbund (HRF), konstaterade politikerna att det behövdes en ”fördjupad analys”. Förslaget stoppades.

Landets högsta avgift

Men någon riktig konsekvensanalys blev det inte denna gång heller. Och inte heller någon dialog med funktionshinderorganisationerna. Istället har den styrande majoriteten lagt fram i stort sett samma avgiftsförslag, en gång till.

Klubbas förslaget igenom får Örebro län landets högsta hörapparatavgift – motsvarande 4 500 kronor för en femårsperiod. Mer än dubbelt så mycket som hörapparater kostar regionen i inköp. Och tre gånger så mycket som dagens högsta hörselvårdsavgift, som finns i Gävleborg.

Avgiften består av en abonnemangsavgift på 780 kronor per år, och eftersom en hörapparat normalt sett används i fem års tid blir då avgiften totalt 3 900 kronor. Därtill kommer en besöksavgift på 600 kronor för tre utprovningsbesök. Den samlade avgiften blir därmed 4 500 kronor för alla hörapparatanvändare.

Region Örebro upphandlar hörapparater för i snitt 1 100 kronor styck. Den som har två hörapparater, vilket de flesta behöver, måste därmed betala inköpspriset dubbelt upp. Den som använder en hörapparat betalar fyra gånger så mycket.

”Skrämmande”

– Det här är ett skrämmande förslag. En försämring av historiska proportioner, som saknar motstycke inom hörselvården i hela landet, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
– I praktiken skulle denna avgift innebära att hörselskadade i Örebro län berövas rätten till offentligt finansierade hjälpmedel. Länets hörselskadade skulle bli de enda i landet som måste betala hela kostnaden för sina hörapparater – dessutom två gånger om. Regionen skulle därmed tjäna pengar på hörselskadades hjälpmedelsbehov.

Att införa avgifter av det slag som nu föreslås i Region Örebro län kan leda till att fler avstår från att söka hörselvård, befarar HRF. Det får i sin tur allvarliga konsekvenser för både individ och samhälle.

Vädjan till politikerna

På tisdagen skickade HRF ett brev till ledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämnden, med en vädjan om att de ska säga nej till abonnemangsavgiften. Beslut fattas i nämnden under onsdagen.

Tidigare artiklar om detta

Stopp för hårt kritiserad månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-25)

Hård HRF-kritik mot månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-09)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.