Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-10">10 september 2015</time>

”Hörselnedsättning kräver mer än hörapparater”, konstaterar forskare

Inte ens den mest avancerade hörapparat räcker för att hantera konsekvenserna av en hörselnedsättning. Det behövs fler åtgärder för att förbättra hörselskadades vardag. Det konstaterar forskaren Sarah Granberg vid Örebro Universitet, i en ny avhandling.

Sarah Granberg, forskare och audionom.
Sarah Granberg, forskare och audionom.

HRF brukar framhålla att framgångsrik hörselrehabilitering förutsätter en helhetssyn på den enskildes individuella förutsättningar och livssituation – hörapparater löser inte alla problem. Ändå har utvecklingen inom hörselvården gått mot ett allt snävare fokus på teknik. Hörapparatutprovning utgör i dag ofta i stort sett hela rehabiliteringen.

Men nu bekräftar en ny doktorsavhandling i handikappvetenskap vid Örebro universitet att hörapparater inte räcker för att hörselskadade ska kunna få en väl fungerande vardag. Hörselvård måste ha ett bredare förhållningssätt och väga in en rad olika fysiska och mentala aspekter som påverkar den som har en hörselnedsättning.

Intervjuguide kan tydliggöra samband

Audionomen och forskaren Sarah Granberg har därför tagit fram en modell, en intervjuguide, som kan användas av till exempel vårdpersonal vid rådgivande samtal, för att öka systematiken i samtalen och lättare kunna upptäcka samband mellan hörselnedsättning och problem i vardagen. Många besväras till exempel av huvudvärk och nackont, vilket kan bero på anspänningen av att försöka lyssna när det är svårt att uppfatta vad som sägs.

– Hörselnedsättning är ett komplext fenomen. Det handlar bland annat om graden av hörselnedsättning, påverkan på minne, koncentration och relaterade problem som tinnitus och yrsel. Alla dessa faktorer påverkar vardagen, förklarar Sarah Granberg.
– Bra anpassade hörapparater är för de flesta en förutsättning för att kunna fungera, men inte ens den mest avancerade hörapparat klarar att hantera allt som händer i vardagslivet.

Ett WHO-projekt

Sarah Granbergs avhandling ingår i ett internationellt forskningsprojekt som startats på initiativ av Världshälsoorganisationen (WHO). WHO har utvecklat ett klassifikationssystem, så kallade ”ICF Core sets” – en uppsättning koder (indikationer) för olika hälsoproblem/diagnoser. Nu finns sådana ”core sets” för hörselnedsättning hos vuxna.

Pressmeddelande om Sarah Granbergs avhandling (Örebro Universitet 2015-09-22)

Mer om Sarah Granberg (Universitetssjukhuset Örebro)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.