Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-09-18">18 september 2017</time>

Högt anseende och starkt stöd för HRF, enligt Sifo

Närbild på t-shirt med knapp. Budskap: "Ett hörselsmart samhälle nu!"
Foto: Lasse Hejdenberg

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har högt anseende bland allmänheten. Det visar en Sifo-undersökning, som placerar HRF på fjärde plats vid en jämförelse med 34 intresseorganisationer. HRF får också starkt stöd för de frågor förbundet driver.

Allmänheten har en mycket positiv syn på HRF, enligt opinionsinstitutet Sifos kännedoms- och varumärkesundersökning. Två av tre har hört övervägande positiva saker om HRF i media och lika många uppger att de upplever HRF som en organisation de kan lita på.

Stort förtroende

Även jämfört med Sifos ”Anseendeindex”, en annan undersökning med resultat för intresseorganisationer, framgår det att allmänheten har stort förtroende för HRF. Sifo konstaterar att HRF placerar sig på en på fjärde plats vid en jämförelse med 34 andra organisationer.

Sifos Anseendeindex för intresseorganisationer 2017: Grafik med jämförande index för Hörselskadades Riksförbund (pdf)

Många känner till HRF

Över 70 procent känner till att Hörselskadades Riksförbund finns, men endast 23 procent har lite mer kunskap om organisationen. Det kan delvis bero på att HRF och de frågor HRF driver är av störst intresse för hörselskadade, som utgör drygt 17 procent av befolkningen.

Viktiga frågor

HRFs arbete för hörselskadade får starkt stöd i undersökningen. Hela 77 procent tycker att det är ”utomordentligt viktigt” eller ”mycket viktigt” att HRF arbetar för att hörselskadade ska få bättre livsvillkor. Det finns starkt stöd för att HRF ska driva krav på likvärdig hörselvård, bättre ljudmiljö, fler teleslingor, mer textning och forskning.

Intresse för medlemskap

I dag har HRF cirka 25 000 medlemmar. Men enligt Sifo-undersökningen kan tio gånger så många tänka sig att bli medlemmar.

Sifo-undersökningen om Hörselskadades Riksförbund (HRF) baserades på svar från 1 000 slumpvis utvalda personer i åldern 18-79 år.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.